Şirket kurulurken harç alınmayacak



Maliye Bakanı Naci Ağbal, finans kurumları ve reel sektörün şikayet ettiği alanlara Damga Vergisi, harç ve BSMV istisnası getirecek taslağı açıkladı. Kredi ve fonlama maliyetleri aşağı çekilecek. Türkiye'yi bölgesel merkez yapana vergi kolaylığı gelecek. Şirket kuruluşunda harç alınmayacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, şirket kuruluşlarının kolaylaştırılması, ucuz fonlama imkanının artırılması ve yabancı yatırımın çekilmesi için hazırlanan 90 maddelik paketi SABAH'a anlattı. Hazırladıkları taslağı Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını söyleyen Ağbal, maliyeti ise açıklamadı.

Bankacılıkla ilgili vergi düzenlemelerinin içeriği ne olacak?

Burada amaç kaynağa ihtiyacı olan ve yatırım yapmak isteyenlerin düşük maliyetle fon bulmasının önünü açmak. Yapacağımız düzenlemelerle kredi ve fonlama maliyetleri aşağı çekilecek. Finans kurumlarının Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV), Damga Vergisi (DV) ve harç maliyetlerini düşüreceğiz. Bütün mevzuatı taradık. Finansal kuruluşlar üzerinde dolaylı dediğimiz vergilerde avantajlı olanları bulduk, aynı avantaja sahip olmayan diğer kuruluşları çıkardık. Şimdi avantajlı olmayan kesime de aynı imkanları sağlıyoruz.

Neler yapılacak?

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının iştirak ettiği şirketlerde düzenledikleri kağıtlara DV istisnası getiriyoruz. Fon ve ortaklıkların sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler dolayısıyla lehe aldıkları paralardaki BSMV istisna olacak. Finansal kiralama süresi sonunda taşınmazın kiracıya devrinde tapu harcı istisnası getiriyoruz. Finansal kiralama şirketi, aldığı gayrimenkulü iade ederken tekrar tapu harcı ödemek zorunda kalmayacak. Bu oran alana da satana yüzde 2-2. Finansman şirketlerince kullandırılan kredilere ilişkin işlemleri harç istisnası kapsamına alıyoruz. Kira sertifikası ihraç türlerini kapsayacak şekilde damga vergisi ve harç istisnası getiriyoruz.

BANKALARA MÜJDE VERDİ

Söylediğiniz düzenlemelerbankaları kapsamıyor. Onlaradönük neler yapılacak?

Bu düzenlemeyi Türkiye Bankalar Birliği ile paylaştık, olumlu karşıladılar. Bankaların müşterilerinin tüketici hakem heyetlerine açtığı davalar var. Orada müşteriden alınan BSMV'ler oluyor. Şu anda tüketici hakem heyetleri bankanın onları müşteriye ödemesini istiyor. Aslında o parayı geçmişte banka alıp Maliye'ye yatırmış. Bunu düzenliyoruz. Bankaların geçmişte müşteriden alıp bize verdiği BSMV'leri iade edeceğiz. Bu bir yük ama hakkaniyetli olmak gerekir. Biz o parayı alıp kullanmışız. Şimdi oradaki haksızlığı gidermemiz gerekiyor. Bankaların da en acil istediği düzenleme buydu.

TOBB AİDATLARINI DÜŞÜRECEK DÜZENLEME

Şirket kuruluşlarında ödenen harçlar azalacak mı?

Şirket kuruluşunda bir kısım harçtan vazgeçiyoruz. TOBB ile birlikte çalıştık. Bu yolla şirketlerin odalara ödediği ücretler de aşağı çekilecek. Yani bir anlamda meydan okuyoruz. 'Biz yapıyoruz, gelin siz de yapın' diyoruz. Bu düzenlemeler Türkiye'yi Rekabet Endeksi'nde 60'lardan 14'üncü sıralara taşıyacak.

VERGİYE 'ETKİN PİŞMANLIK' GELİYOR

Denetimle ilgili ne yapılacak?

Örneğin, bir vergi kaçağı tespit ettik. Denetime başlayacağız. Mükellefe 'Bunu gördük, denetim yapacağız' diyoruz. O da beyan edip öderse cezanın yüzde 20'sini ödeyip kurtulacak. Bir nevi etkin pişmanlık.

BÖLGESEL MERKEZ YAPANA VERGİ YOK

İstanbul'un finans merkezi olması konusunda da vergisel avantajlar sağlanacaktı. Pakette bunlar var mı?

Türkiye'nin hizmet merkezi haline gelmesiniistiyoruz. Ülkemizi bölgesel yönetimmerkezi yapmak isteyen şirketlerdenKurumlar Vergisi almayacağız. Buradaçalışan personelin ücretleri de yurtdışındandöviz olarak getiriliyorsa vergiye tabi olmayacak.Ülkeye nitelikli personel gelecek.Know how ve bilgi transferi sağlamış olacağız.Vatandaş tek noktadan şirketini kurabilecek.Maliye'ye uğramadan ticaret sicilmüdürlüklerinde işini halledecek.

% 85'İ YURTDIŞI HİZMETTEN İSE VERGİ YOK

Ne yapacaksınız?

Bir hizmet işletmesi gelirinin yüzde 85 veya daha fazlasını yurtdışına verilen hizmetlerden elde ederse kazancının tamamını vergiden istisna edeceğiz. Çalışanına da asgari ücrete tekabül eden tutar kadar vergi istisnası sağlayacağız.

2015'TEKİ İSTİSNALAR GENİŞLEYECEK

Kurumlar Vergisi'nde bir düzenleme var mı?

2015'te yurtdışına hizmet veren işletmelerin oradan elde ettikleri kazancın yüzde 50'sini Kurumlar Vergisi'nden istisna tuttuk. Bunu ileriye taşıyoruz.

3 KEFİLDEN AYRI VERGİ ALMAYA SON

Özel sektörün 'kayıt dışına itiliyoruz' açıklamalarına ilişkin neler yapıyorsunuz?

Sözleşme tadilinden dolayı bedel artışlarında vergi almayacağız. Sözleşmede bir taahhüde 3 kişi kefil oluyor. Her kefilden ayrı ayrı vergi alınıyordu, bu teke iniyor. Özel sektörün talep ettiği 'Bizi kayıt dışına heveslendiriyor' dediği birçok konuda düzenleme yapıyoruz.

300 MİLYON TL'LİK KOLAYLIK

Reel sektörün şikayet ettiği Damga Vergisi'yle ilgili konularda ne yapacaksınız?

Bir sözleşmeyi 5 nüsha olarak düzenlediğinizde hepsinden ayrı ayrı Damga Vergisi alıyorduk. Onu teke indireceğiz. Bunun maliyeti 300 milyon TL'yi buluyor. Ama burada büyük oranda kayıt dışılık vardı. Şimdi mükellefler kayıtlı olacak.

DAMGA VERGİSİ NEREDE KALKIYOR?

Girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının iştirak ettiği şirketlerde düzenledikleri kağıtlara istisnası getirilecek.

Bir sözleşmede 5 nüshadan ayrı ayrı Damga Vergisi alınmayacak, bu teke inecek.

Sözleşmede bir taahhüde 3 kişi kefil oluyor. Artık sadece birinden vergi alınacak.

FONLARA BSMV İSTİSNASI

Fon ve ortaklıkların sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler dolayısıyla lehe aldıkları paralardaki BSMV istisna olacak.

Tüketici hakem heyetlerinin banka müşterisine ödenmesini istediği geçmişe dönük BSMV'ler bankaya iade edilecek.

BU ALANLARDAN HARÇ ALINMAYACAK

Finansal kiralama süresi sonunda taşınmazın kiracıya devrinde tapu harcı alınmayacak.

Finansman şirketlerince kullandırılan kredilere ilişkin işlemlerde harç ödenmeyecek.

Kira sertifikası ihracına Damga Vergisi ve harç istisnası gelecek.

Şirket kuruluşunda bir kısım harçtan vazgeçilecek. Şirketlerin odalara ödediği ücretler aşağı çekilecek.

KURUMLAR VERGİSİ'NE AYAR

Bir hizmet işletmesi gelirinin yüzde 85 veya daha fazlasını yurtdışına verilen hizmetlerden elde ederse kazancının tamamından Kurumlar Vergisi alınmayacak.

Türkiye'yi bölgesel yönetim merkezi yapmak isteyen şirketlerden Kurumlar Vergisi alınmayacak. Çalışan personel ücretleri de vergiden istisna edilecek.

Konular