Türkiye’de yer alan kuluçka merkezleri
Bir inovasyona ve girişime destek veren yatırımcı ve yatırım türlerinden daha önce bahsetmiştik. Bir girişimin hayata geçmesinde önemli bir rol oynayan yatırım türlerinden biri de Kuluçka Merkezleridir.
Kuluçka merkezi nedir?
Yatırım türleri başlığı altında inceleyebileceğimiz kuluçka merkezleri, aslında birçok özelliğiyle diğer türlerden farklılaşmaktadır. Destek verdiği girişime yüksek miktarda finansal destek sağlamaktan ziyade girişimci ve yatırımcı arasında köprü misyonunu üstlenir, iş bağlantılarını düzenler. Fikrin elinden ilk tutan kurumdur; gerektiği durumlarda ofis tutmaktan, pazarlamaya, mentorluktan, şirket yönetimine kadar birçok noktada girişimciye destek olur.
Profesyonel bir çizgiye sahip kuluçka merkezlerini tek bir kelimeye sığdırmak istesek şüphesiz tercihimiz rehber olacaktır. E-ticaret ekosistemine atılmadan gerekli donanımlara bu merkezler aracılığıyla ulaşacak olan girişimcinin başlıca avantajı ise kuluçka merkezlerinin çok düşük (yüzde 3-5) oranda pay istemeleri. Birden çok projeyle aynı çatı altında bulunan girişimci açısından kuracağı bağlantılar ve deneyim, proje ve kendisi için çok önemlidir.
Ülkemizde gelişimini yeni yeni tamamlayan kuluçka merkezlerinin geldiği noktayı küçümsemek yanlış bir tutum olur. Başlarda teknoloji, hafif sanayi ve hizmet sektörüne yanıt veren kuluçka merkezlerinin segmenti şu an oldukça geniş. E-ticaret sektörünün güncel durumu ve geleceği bu merkezlerin niteliksel ve niceliksel gelişimlerini mümkün kılıyor. Türkiye’deki kuluçka merkezlerinden söz etmeden önce listeye aldığımız merkezleri seçerken, kuluçka merkezi tanımına yakın olanlara yöneldiğimizi belirtelim.
Türkiye'deki Kuluçka Merkezleri
Etohum: Kendilerini girişimci ve yatırımcının karşılaştığı pazar olarak tanımlayan Etohum, ülkemizdeki en aktif kuluçka merkezidir. 2008 yılında çalışmalarına başlayan merkez, başvuru yapan adaylar arasından en uygun 40 girişime katkı sağlar.
Girişim Fabrikası: Turkcell ve Özyeğin Üniversitesi birlikteliğiyle kurulan Girişim Fabrikası’nın misyonu, kurucular, mentorlar ve yatırımcıları bir araya getirmektir. Çalışmalarını hızlandırma programı ve fit girişim kampı olarak ikiye ayıran fabrika; teknoloji ve inovasyon odaklı oluşumlara destek verir.
AveaLabs: Kendi firmasını kurmak isteyen ya da şirketini büyütmek isteyen girişimcilere hizmet veren merkez, Avea iletişim alt yapısına ve test laboratuvarlarına ulaşım imkanı sağlıyor. Avea Labs’a başvurmak isteyen girişimcilerin şirketlerinde en az yüzde 50’e paya sahip olmaları ve bilgi-iletişim teknolojileri alanında faaliyet göstermeleri gerekiyor.
Viveka: Teknoloji fikirlerini hayata geçirmek isteyen girişimcilere, bilgi, zaman ve kaynak yaratan Viveka, mobil oyundan e-ticaret sitesine, Saas uygulamalarından sosyal medya ağına kadar birçok alanda hizmet veriyor.
Inovent: 2006 yılında Sabancı Üniversitesi desteğiyle kurulan merkez, Türkiye’nin ilk teknoloji ticarileşme ve çekirdek fon şirketi olma özelliği taşıyor. Akademi temelli girişimciliğe önem veren Inovent, şu ana kadar 19 start-up şirketi kurmuş ve 4 başarılı çıkış gerçekleştirmeyi başarmıştır.
Embriyonix: Türkiye’de yer alan kuluçka merkezleri arasında Ege Bölgesi’ni tek başına temsil eden Emriyonix, çeşitli dernek ve odalar ile İzmir Ekonomi Üniversitesi birlikteliğiyle hayata geçirilmiştir. Merkez, yeni teknolojik fikirler ile var olan fikri geliştiren girişimleri destekliyor.
HayalEt: Boğaziçi Üniversitesi Vakfı öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan merkez, teknoloji transferi, inovasyon, girişimcilik, iş geliştirme ve yeni fikirleri yatırımcı ile buluşturma amaçlarını taşıyor. Değerlendirme sürecinin ardından 20 girişimci adayı ve 10 girişimci firmaya hukuk, finans, pazarlama, patent, reklam ve insan kaynakları başlıklarında danışmanlık sağlıyor.
Metutech Atom: Ön kuluçka merkezi olarak da tanımlayabileceğimiz Atom, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent için de yer almakta. Atom’u diğer bütün kuluçka merkezlerinde ayıran özellik ise sadece animasyon ve dijital oyun alanlarında hizmet vermesi.
Arı Çekirdek: İstanbul Teknik Üniversitesi’nin oluşturduğu Arı Çekirdek, merkez, kamp ve yarışma olmak üzere 3 ayrı süreçte devam ediyor. Bu sürecin en başında başvuran girişimciler yarışma sonunda başarılı oldukları taktirde projeleri için istedikleri desteği sağlamış oluyorlar.
TEB Kuluçka Merkezi: TEB Girişim Evi kapsamında faaliyet gösteren merkez, e-ticaret, bilişim teknolojisi alanlarında fikri olan girişimcilere iş yönetiminden, ofisinde kullanacağı yazıcı dahil bütünsel bir destek sağlıyor.
Inventram: 2010 yılında Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığıyla kurulan merkez, erken aşama teknolojik yatırım şirketi şeklinde tarif edilebilir. Pazar potansiyeli olan inovatif fikirlere finans ve yönetim desteği sağlamaktadır.
Enkuba: Merkezi Nişantaşı’da bulunan Enkuba, girişimcilere mentorluk, çalışma alanı sağlamanın yanı sıra şirketin başlangıç sermayesini oluşturacak finansal desteği de sağlıyor.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor