İşsizlik ödeneğinden kimler yararlanabilir?
Mart 2002'den bu yılın mayıs ayına kadar işsizlik fonunda 96 milyar lira birikti. Giderler çıktıktan sonra her ay yaklaşık 700 milyon liranın eklendiği fonun yıl sonunda 100 milyar lirayı aşması bekleniyor.
Çalışanların olası işsiz kalma durumunda en önemli sosyal garantilerinden olan işsizlik fonunda 96 milyar lira birikti, yıl sonunda ise normal işleyişi içinde 100 milyar lirayı geçecek. Uygulamanın başladığı Mart 2002'den bu yılın mayıs ayına kadar fonda biriken para 96 milyar lira olurken, giderler çıktıktan sonra fona her ay yaklaşık 700 milyon liranın ekleniyor.
4.5 MİLYON KİŞİ FAYDALANDI
İlgili fon sosyal devlet anlayışının gereği olarak, kendi isteği dışında işsiz kalan sigortalıların, işsiz kaldıkları dönemin belirli bir kısmında geçinebilmesini sağlamayı amaçlıyor. Uygulamaya bu yılın mayıs ayına kadar 6 milyon 833 bin 561 kişi başvurdu. Bu kişilerden gerekli şartları karşılayan 4 milyon 582 bin 969 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanırken, toplam 11 milyar 666 milyon 387 bin 718 lira ödeme gerçekleşti.
Geçen yıl 6.5 milyar liralık gidere rağmen 18 milyar 273 milyon 110 bin 158 liralık gelirle varlığı toplam 93 milyar 74 milyon 89 bin 892 liraya ulaştı.
DEVLET KATKISI VAR
Fon kasasına bu yılın nisan ayında 815 milyon lirası işçi ve işveren primi, 271 milyon lirası devlet katkısı, 49 milyon lirası diğer gelirler ve 605 milyon lirası faiz gelirleri olmak üzere yaklaşık 1 milyar 740 milyon lira gelir girdi.
Fondan, 267 milyon lira işsizlik ödeneği, 21 bin lira kısa çalışma ödeneği, 626 milyon lira aktif iş gücü programları, 1 milyon 295 bin lira ücret garanti fonu ödemeleri ve 92 milyon lira diğer giderler olmak üzere yaklaşık 986 milyon lira ödeme yapıldı.
ZOR DÖNEM İÇİN
İşsizlik sigortası fonunda biriken paranın büyüklüğü birçok ülkenin milli gelirini de geride bıraktı. Öte yandan ilgili fonda biriken paradan yararlanmak isteyenlerin, işsiz kaldıkları süre içinde asgari yaşamlarını sürdürebilmeleri amaçlanıyor.
Ödenekten kimler yararlanabilir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda, 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 240 gün, bin 80 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor. Bu ödenekten yararlanmak için, öncelikle kişinin, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması, ardından da hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor. İşsizlik sigortası primi, sigortalının prime esas aylık brüt kazancından hesaplanan yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payından oluşuyor.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor