'Her 5 üniversiteliden 3'ü işsiz'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu: - "Yatırım ortamını iyileştiririz ama bu memleketi satmayız. Biz memleketimizi seviyoruz ve daha iyi noktaya gitmesi için çalışıyoruz"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Yatırım ortamını iyileştiririz ama bu memleketi satmayız. Biz memleketimizi seviyoruz ve daha iyi noktaya gitmesi için çalışıyoruz." dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, yabancıların kayıt dışı çalışmasının önlenmesi, yerli-yabancı iş gücü dengesi kurularak, nitelikli yabancı iş gücünden de yararlanılmasını öngören "Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı"nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Komisyonun CHP ve HDP'li üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri, tasarının alt komisyona gönderilmesi yönünde görüş bildirdi. Yapılan oylamada, tasarının görüşmelerinin sürdürülmesi kabul edildi.
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tali komisyonlardan rapor gelmeden tasarının görüşülemeyeceğini iddia etti. Açılan usul tartışmasının ardından da görüşmelere devam edilmesine karar verildi.
Atıcı, bu tasarının 24. dönemde başka bir isimle komisyona geldiğini ve kabul edildiğini belirtti. O tasarıda mutabakatla kabul edilen maddelerinin çıkarıldığını ifade eden Atıcı, buna yönelik eleştirilerde bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, Türkiye'nin, genç nüfusu yüksek bir ülke olmasına rağmen nitelikli iş gücü yaratamadığını savundu.
Ülkede 200'e yakın üniversite olmasıyla övünüldüğünü dile getiren Akkaya, "Her 5 üniversiteliden 3'ü işsiz. Çok üniversite açmakla nitelikli iş gücü yetiştirmenin birbiriyle paralel olmadığını görüyoruz. Burada yapılması gereken, üniversitelerin niteliklerinin artırılmasıdır. Üniversiteler özgür bilime dayalı araştırma yapabilmelidir." diye konuştu.
- Komisyon salonunda oruç açtılar
CHP'li Atıcı, Komisyon Başkanı, AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu'ya, tasarının tümü üzerinde konuşması sırasında, iftar arası için istediği zaman sözünü kesebileceğini söyledi.
Kavuncu da maddelere geçilmesinin oylanmasının ardından toplantıya ara vereceğini belirterek, Atıcı ve Bakan Soylu'nun konuşmasının bitmesini bekledi. Bu sırada komisyon salonuna hurma ve su getirildi. Milletvekilleri, kurum temsilcileri ve görevliler, oruçlarını komisyon salonunda açtı.
Kavuncu, Atıcı'nın konuşmasının bu kadar süreceğini öngöremediğini ve oruçlu olanları sıkıntıya soktuğunu ifade ederek, özür diledi.
Atıcı da Kavuncu'ya istediği zaman sözünü kesebileceğini söylediğini anımsatarak, "Keşke inatlaşmasaydınız." dedi.
Toplantıya, iftar vaktinden bir saat sonra ara verildi.
- "Tasarıyla karmaşık yapı ortadan kalkacak"
Bakan Soylu, dünyanın en kıymetli şeyinin vakit olduğunu kaydederek, "Her bir vaktin hesabı bizden sorulacak." ifadesini kullandı.
Olumlu, olumsuz eleştirilerin hiçbirine itirazlarının olmadığına işaret eden Soylu, "Bu yasa çok basit. Kompleks bir yasa değil. Tasarıyla karmaşık yapı ortadan kalkacak." diye konuştu.
İçişleri Bakanlığının elinden vatandaşlık verme hakkının alınmadığını belirten Soylu, turkuaz kartın, nitelikli yabancının Türkiye'de çalışmasına yönelik cazibe oluşturmasından başka bir yanı olmadığını dile getirdi.
Bir soru üzerine, 2015 yılında 117 yabancı mühendise çalışma izni verildiğini bildiren Soylu, "Yatırım ortamını iyileştiririz ama bu memleketi satmayız. Bu anlayışı bugün de ortaya koyuyoruz, yarın da ortaya koyarız. Biz memleketimizi seviyoruz ve daha iyi noktaya gitmesi için çalışıyoruz." dedi.
Soylu, tasarının, mütekabiliyet de dahil hiçbir maddesinin, Türkiye ve milletin bugüne kadar oluşturduğu süreçlerin farklı noktaya çekilmesine yönelik olmadığını kaydetti.
Bakan Soylu, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp'in, Güneydoğu'da devam eden operasyonlara ilişkin eleştirilerine yönelik, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Biz devlet olarak, AK Parti olarak Lice'yi falan yakmadık. Türkiye'nin Suriyelilere yaptığı insanlık konusunda bütün dünya bizi takdir edip ayakta alkışlarken, ay yıldızlı nüfus kağıdına sahip bir milletvekilinin Türkiye'nin Suriye ile ilişkisini istiskal etmesini doğru bulmam. Biz bütün insanlarımızı eşit görürüz ve görmeye de devam edeceğiz. Kimseye sırtımızı dönme niyetimiz yok."
Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçildi.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor