Hem mahkum hem işçi, Mahpus A.Ş.!



Hükümlü ve tutukluların meslek edinmelerini sağlayan 'iş yurtları' projesi cezaevlerini fabrikaya çevirdi. Şimdiye kadar 69 bin 171 hükümlü ve tutuklu mesleki kurslar yardımıyla 180 ayrı iş kolunda üretime katkıda bulundu.

Adalet Bakanlığı'nın, hükümlülerin meslek edinmeleri kapsamında oluşturduğu iş kolları sayesinde cezaevlerinde adeta fabrika kuruldu. Endüstriyel üretimden, tarım ve hayvancılığa kadar gerçekleştirilen üretimlerle ilgili rakamlar dikkat çekiyor. Şimdiye kadar 69 bin 171 hükümlü ve tutuklu mesleki kurslara katılırken, 180'den fazla iş alanı sağlanıyor.

Sebze meyve üretiminin de gerçekleştirildiği iş yurtlarında geçtiğimiz yıl, 750 bin kilogram portakal, 663 bin kilogram elma, 120 bin kilogram limon, 92 bin 243 kilogram zeytin, 83 bin kilogram nar, 50 bin kilogram diğer meyve türlerinden üretim gerçekleştirildi. Ceviz üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla ise her yıl 10 bin ceviz fidanının dikilmesi planlanıyor.

BAL VE YUMURTA DA VAR

Büyükbaş ve küçükbaş havyan yetiştiriciliği ise Niğde, Edirne, Foça, Kars ve Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumlarında gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda da 2015 yılında 7 bin büyükbaş hayvan ile 7 bin 800 küçükbaş hayvan yetiştirildi. Arıcılık ve bal üretimi faaliyetleri ile 635 kilogram bal üretildi. Foça, Edirne, Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumunda yapılan kafes yumurtacılığı çalışmaları çerçevesinde toplam 85 bin tavuk kapasiteleri ile tesislerden günlük 75 bin civarında yumurta üretimi sağlanıyor.

MOBİLYA ÜRETİLİYOR

Ceza infaz kurumlarında bulunan 43 mobilya atölyesi ile 29 demir atölyesinde başta adliyeler, ceza infaz kurumları ve kamu kurumlarının mobilyaları da üretiliyor. Diyarbakır ve Çanakkale Açık Ceza İnfaz Kurumları tarafından temizlik ve kozmetik ürünlerinin üretimi yapılıyor. Diyarbakır Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda geçen yıl 244 bin 834 litre temizlik malzemesi üretildi.

SERGİLERİ 900 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Geçen yıl Somali'ye gerçekleştirilen tekstil ihracatı, Portekiz'de iki ayrı uluslararası sergi ve beş ayrı ilde gerçekleştirilen iş yurtlar tarafından gerçekleştirilen sergiye toplamda 900 bin kişi ziyaret etti. Bu sergilerde çalışan hükümlü sayısı 2010 yılından 2015 yılına kadar yüzde 65'lik bir artış göstererek 11 bin 976 oldu.

SİGORTA YATIYOR, MAAŞ ALIYORLAR

Mahkumlar çalıştıkları işlerde sigortaları yattığı gibi maaş da alıyorlar. Maaşları bin 500 ila 2 bin 500 TL arasında değişiyor. Yılda bir kere de kar payı alıyorlar.

Konular