Üniversiteliye ek gelir üreticiye ucuz eleman
Hazırlıkları yürütülen Üretim Reform Paketinde, sanayiciye yüzde 75 emlak vergisi indirimi, akademisyene 1 yıllık araştırma izni, üniversiteliye fabrikada iş, sanayiciye 'ücreti ödenmiş' eleman fırsatı getiriliyor...
Ar-Ge Reform Paketinin ardından üreticilerin merakla beklediği Üretim Reform Paketinin içeriği şekillendi. Yatırımcının önünü açacak birçok önemli düzenlemenin bulunduğu paketle KOSGEB, KDV, İmar, YÖK, OSB ve Mera kanunlarında değişiklikler öngörülüyor. OSB'ler, endüstri bölgeleri ve sanayi sitelerindeki bina inşalarının bittiği tarihten itibaren 5 yıl boyunca emlak vergisi alınmıyordu. Yeni düzenlemeyle muafiyet süresinin bitmesinden itibaren işletmelere ait bu binaların üretimde olması durumunda yüzde 75 emlak vergisi indirimi uygulanacak. İşte sanayiciden üreticiye, öğretim görevlisinden öğrenciye kadar her alanda üretime destekler:
- Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle de üniversiteler, lisans öğrencilerine en az 1 yarıyıl iş yerinde eğitim görmelerini zorunlu hale getirebilecek. Bu öğrenci için hem ek gelir, hem pratik olarak işi öğrenme avantajı getirecek. İş yerinde eğitim gören öğrencilere üniversite bütçesinden, net asgari ücretin üçte biri oranında ücret ödenecek.
- Sanayi siciline kayıt olmayanlar, 2017 yılı sonuna kadar kayıt yaptırmazsa ciddi para cezalarıyla karşılaşabilecek.
- Üniversiteler sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer ofisi kurabilecek.
ARAŞTIRSINLAR DİYE İZİN
- Devlet üniversiteleri öğretim üyesi kadrosunda 6 yıl çalışan öğretim üyelerine, yurt içi ve dışında araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunsun diye 1 yıllık ücretli izin verebilecek. Yine devlet üniversitelerinde sadece araştırma yapmak üzere araştırmacı istihdam edilebilecek. Bu kişiler ders vermeyecek.
- Görevleriyle ilgili suçlardan dolayı haklarında kovuşturmaya başlanan OSB ve OSBÜK organ üyeleri ile personeli Bakanlık tarafından tedbiren geçici olarak görevden uzaklaştırılabilecek. Yargı aşamasında mahkümiyet almayan kişiler görevlerine geri dönebilecek.
- Yapılacak değişiklikle meralar, ihtiyaç duyulması halinde sanayiciye kullandırılabilecek.
Teknoloji bölgesi için maaş desteği
Reform paketi taslağı Teknoloji Geliştirme Bölgelerine de birtakım değişiklikler getiriyor. Kanuna eklenmesi öngörülen maddede, temel bilimler alanlarında en düşük lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden TGB firmalarına maaş desteği verilmesi yer alıyor. Firmaların personellerinden her birine ödedikleri aylık ücretin uygulanan asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarlık kısmı, iki yıl süreyle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Destek, istihdam edilen toplam personelin yüzde 10'unu geçmeyecek.
Zeytin sahasına kamu yararı ayarı
Taslak zeytin sahalarına da düzenleme getiriyor. Zeytinlik sahaları içinde zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin gelişmesine mani olacak tesislerin yapılması ve işletilmesinin yasaklayan madde devam ederken yapılacak düzenlemeyle bu maddeye bir istisna koyuldu. Bu sahalarda bakanlıklar tarafından kamu yararı kararı gereğince yapılacak yatırımlar kapsamında zeytinlik sahaları içinde bazı tesisler kurulabilecek. Ancak zeytinlik sahalarında yapılacak bu tesislerin yatırımı yapacakları alanda bulunan zeytin ağaçlarının iki katı kadar ağaç dikmesi zorunlu olacak. Ağaçların dikileceği yerleri bakanlık belirleyecek. Bu ağaçları dikmeyen işletmelere ağaç başı iki yüz lira idari para cezası uygulanacak.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor