Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırımlarda hangi sektörlere öncelik verilecek?
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesi, beş bölgede 17 sektör öncelik taşıyacak.
Özel sektörün de yatırımlarıyla birlikte 140 milyar TL'yi bulacak yatırımlarda hangi sektörlerin öncelik taşıyacağı bölge bölge belirlendi. Öncelik yatırım alanları şu şekilde:
DİYARBAKIR'DA SEKİZ SEKTÖR ÖNE ÇIKIYOR
Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın merkez belirlendiği, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak'ın da yer aldığı bölgede sekiz sektör öncelikli yatırım alanı oldu. Programa göre; yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, ayakkabıcılık, hazır giyim, meyvecilik, kuru gıda ve turizm bu bölgeyi dönüştürecek sektörler olacak. Bölgede sadece bir yılda 30 anahtar teslim fabrika yapılacak.
SERA, BESİCİLİK VE KIŞ TURİZMİ
Erzurum'un merkezde yer aldığı, Bayburt, Erzincan ve Gümüşhane'nin de hinterlanda bulunduğu bölgede ise doğal taş işleme, yapı malzemeleri üretimi, meyvecilik, seracılık ve kış turizmi cazibeyi artıracak. Kars'ın merkez olduğu Ağrı, Ardahan ve Iğdır'ın da bulunduğu kuşakta da hayvancılık, lojistik, et ve süt ürünleri, meyvecilik ve turizm sektörü öncelik taşıyor.
KONFEKSİYON VE YAPI MALZEMELERİ ELAZIĞ'DA
Elazığ ve Malatya'nın merkezde yer aldığı, Adıyaman, Bingöl ve Tunceli'nin de olduğu alanda ise yatırım alanları şöyle: Konfeksiyon, yapı malzemeleri üretimi, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik.Van'ın merkez olduğu, Bitlis, Hakkari, Muş ve Siirt'in de bulunduğu bölgede ise tekstil ve konfeksiyon, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, meyvecilik, tıbbi ve aromatik bitkiler öncelikli.
Başbakan Yıldırım, devletin bu bölgelerdeki yatırımlara; arazi, anahtar teslimi fabrika, pazarlama, ürün alım garantisi gibi destekler vereceğini açıklamıştı.
BÖLGEYE FABRİKASINI TAŞIYANA 6. BÖLGE TEŞVİĞİ
Buna ilaveten, İstanbul ve İzmit gibi gelişmiş illerden emek yoğun sektörlerdeki fabrikaların cazibe merkezlerine taşınması da teşvik edilecek. Her fabrika için 1 milyon TL'ye kadar taşınma desteği verilecek. Bunun yanısıra, taşınan fabrikalar 6'ncı bölge teşviklerinden yararlandırılacak.
KAMU ALIM GARANTİSİ
Başbakan Yıldırım, cazibe merkezlerinde açılacak fabrikalara "kamu alım garantisi" getirileceğini de müjdelemişti. Bu kapsamda yapılacak yatırımlar DAP ve GAP illerine yönlendirilecek. AFAD, Kızılay ve TİKA'nın yurt içi ve yurt dışına yönelik yardımları, ihtiyaç duydukları tekstil ve konfeksiyon ürünleri, tıbbi cihazları ve ilaçları temin edilirken, bu bölgelerdeki üretimler öncelik taşıyacak. Buralardaki atölyeler, kolluk kuvvetlerinin tekstil ve konfeksiyon ürünü ihtiyaçlarını karşılayacak.
TİCARET CANLANACAK
Cazibe Merkezleri Programıyla, beş soruna da çözüm üretilmesi planlanıyor. "Yüksek işsizlik", "düşük gelişmişlik seviyesi", "düşük ihracat", "yüksek göç oranı" ve "mülteci sorunu"na karşı projeden yatırıma, yatırımdan pazarlamaya destek verilecek. Ayrıca; ticareti canlandıracak kamu ve özel yatırımların desteklenmesi, genç ve dinamik nüfusun istihdam ile bölge içinde tutulması, bölge ve il düzeyinde yaşanabilir kentler oluşturulması, bölgenin komşu ülkelere ihracatının artırılmasının yanı sıra üniversitelerin de bölgenin özelliklerine göre uzmanlaşması sağlanacak.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor