Belgesiz işçi ölürse taksirle ölüm sayılacak



1 Ocak'ta yürürlüğe giren mesleki yeterlilik belgesi düzenlemesi ile şimdilik 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belgesiz işçi çalıştırmak yasaklandı. Mesleki Yeterlilik Kurumu yetkilileri, işverenlere "Belgesiz bir işçi inşaatlarda hayatını kaybettiyse, taksirle ölüme sebebiyet vermekten ceza alacaksınız" uyarısında bulundu.

Tehlikeli ve çok tehlikeli 48 meslekte çalışmak için 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu hale geldi. Söz konusu belgeye yönelik olarak yılbaşından itibaren ceza dönemi başlayacak. Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkilileri işverenlere "Belgesiz bir işçi inşaatlarda hayatını kaybettiyse, taksirle ölüme sebebiyet vermekten ceza alacaksınız" uyarısında bulundu.

17'Sİ İNŞAATTA

Düzenleme ile söz konusu sektörlerin yer aldığı 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belgesiz işçi çalıştırmak yasaklanırken, bu mesleklerden 17'si inşaat, 7'si otomotiv, 10'u metal, 10'u enerji ve 4'ü ise elektrik-elektronik sektörlerinde yer aldı. Kurum yetkilileri, zorunluluk kapsamına alınan meslek sayısının 115'e çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini söylerken, 346 yeterliliği hazırlayıp yürürlüğe koyduklarını da belirttiler.

EHLİYETSİZ ARABA KULLANILAMAZ

Yeterlilik belgesini sürücü ehliyetine benzeten yetkililer, "Birçok kişi nasıl çok iyi araç kullanmasına rağmen sürücü belgesiz araç kullanamazsa, yeterlilik belgesi olmayan da istihdam edilmemeli" değerlendirmesi yaptılar. MYK yetkilileri, özellikle inşaat sektörü gibi yaz döneminde yoğun olan sektörlerin zarar görmemesi için zorunluluk getirilmesine rağmen yıl sonuna kadar cezai müeyyide uygulamadıklarına dikkat çektiler. Ancak 1 Ocak 2017'den itibaren belgesiz işçi çalıştıran işverenlere kişi başı 527 TL idari para cezası uygulanacağını belirten yetkililer, belgelendirme ve sınav masraflarını da tamamen MYK'nın karşıladığını hatırlattılar.

ÇALIŞTIRANA UYARI

İş kazalarının en çok yaşandığı inşaat sektörü yöneticilerinin ise bu konuda daha hassas olmaları gerektiğine vurgu yapan yetkililer, "Ne olacak 527 lira öderiz, çalıştırırız" diye düşünmesinler uyarısında bulundular. Belgesiz işçinin ölümü halinde 'taksirle ölüme sebebiyet vermekten' suçlanıp yargılanabileceklerini dile getiren yetkililer, 1 Ocak'tan itibaren iş müfettişlerinin de hassasiyet göstereceklerini belirttiler. Yetkililer, TÜRKAK ile 57 kuruluş uluslararası standarda göre sınav yapma ve belge vermek için yetkilendirdiklerini de kaydetti. Bu kapsamda yıllık 700 bin kişiye sınav ve belgelendirme kapasitesinin bulunduğunu ifade eden yetkililer, İMKON ve TOBB'a bağlı odalar da dahil olmak üzere yeterince kurumu yetkilendirdiklerini söylediler. 2016 yılında yürürlüğe giren düzenlemeyle bugüne kadar belge alan işçi sayısı 105 bini geçti.

Taksirle ölüm nedir, cezası kaç yıl?

Taksirle öldürme suçu failin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması sonucunda öngörmediği ölüm halinin meydana gelmesidir. Sadece bir kişinin ölümüne sebep olan taksirle öldürme suçunda öngörülen ceza 2 ila 6 yıl hapis cezası iken taksirin derecesine ölen veya yaralanan kişilerin sayısına göre ceza 2 ila 15 yıl arasında hapis cezası olarak tayin ediliyor. Ayrıca eğer suç bilinçli taksirle işlendiyse cezası 1/3'ten 1/2 oranına kadar arttırılabiliyor.

Konular