Genç girişimcilere verilen avantajlar nelerdir?
Muhalefet 18 yaşını dolduranların milletvekili seçilmelerine karşı çıkarken ülke ekonomisini hükümetin son yıllarda verdiği teşvik ve vergi indirimlerinin etkisiyle genç girişimciler omuzluyor.
Hükümetin 18 yaşını dolduranların milletvekili seçilmelerinin önünü açması, muhalefeti rahatsız ederken, son yıllarda ülke ekonomisini ise gençlerin ve genç girişimcilerin omuzladığı ortaya çıktı. 2016'da başlatılan vergi muafiyeti destekleri meyvesini vermeye başlarken, 29 yaş altında olmak kaydıyla ilk kez mükellef olanlara 3 yıl vergi muafiyeti sağlandı. 2016 yılında yaşları 18-25 arasında olan toplam 132 bin gelir vergisi mükellefi olduğu tespit edildi.
EKONOMİYE TAZE KAN GİRDİ
Vergi istisnasından yararlananların sayısı, 87 bin 600'ü yeni işe başlayanlardan, 2 bin 372'si ise genç girişimcilerden oluştu. 2016 Haziran itibariyle gelir vergisinde, basit usulde ve gayrimenkul sermaye iradı (kira) kapsamında bir milyon 827 bin 908 mükellef var. Maliye ise 10 Şubat 2016'de yayımladığı tebliğ ile genç girişimcilerde kazanç istisnası ve ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflere vergi indirimi getirilerek, ekonomiye genç kan girmesini sağladı.
29 YAŞ ALTINA MUAFİYET
2016 şubatında başlatılan ve halen süren uygulama kapsamında 29 yaş altındaki ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti olan girişimciler, 3 yıl elde ettikleri kazançlarının 75 bin lirasına kadar olan kısmı vergiden muaf tutuluyor. Düzenleme ile mükelleflere 75 bin lira kazanç istisnası da getirilirken, kayıt dışılığın düşürülmesinin yanı sıra, kurumların kazançları üzerinden daha fazla kaynak üretilmesi de amaçlanıyor.
Vergide büyük avantaj
Genç girişimcilere verilen avantajlar:
*Kanundan faydalanmayan X İşletmesi: 1 yıl boyunca toplamda 150.000 TL'lik bir fatura kesti. Yine aynı yıl içerisinde 50.000 TL'lik İşletme gideri var. 150.000-50.000 = 100.000 lira da X işletmesinin gelir vergisi matrahını oluşturuyor. Bu matraha göre ödeyeceği gelir vergisi 26.750 lira.
*Kanundan faydalanan Y İşletmesi: 1 yıl toplamda 150.000 TL'lik bir fatura kesti. Yine aynı yıl 50.000 TL'lik İşletme gideri var. 150.000 - 50.000 = 100.000 TL lira da Y işletmesinin gelir vergisi matrahı oluşturuyor. Bu noktada kanundan faydalanan Y İşletmesinin elde ettiği kardan 75.000 TL muafiyet indirimi yapılıyor. Böylece kalan yıllık gelir vergisi matrahı 25.000 lira olacak. Bu matrahında gelir vergisi 4.370 lirayı buluyor. Böylece, kanundan faydalanmayan X işletmesi 26.750 lira vergi öderken, yine aynı fatura ve giderler göz önünde bulunduran kanundan faydalanan Y İşletmesi 4.370 lira vergi ödeyecek. Yıllık olarak Y işletmesi 22.380 lira gelir vergisi karı elde ediyor. Kanundan 3 yıl faydalanabilen Y işletmesinin gelir vergisi kazancı 67 bin 140 liraya ulaşıyor.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor