Veri merkezi sektörü Türkiye'de hızla yükselecek



Güney Koreli LS Cable&System'ın Ürün Müdürü Kim, "Yakın gelecekte veri merkezi sektörü hızla yükselerek Türkiye'deki şirketlerin pazarda daha iyi hazırlanmasını sağlayacak." dedi.

Güney Koreli yapısal kablolama firması LS Cable&System'ın Ürün Müdürü Samuel Kim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bölgede nüfus olarak çok büyük bir ülke olduğunu, bilgi teknolojisi altyapısı gereksinimi için çok fazla potansiyeli bulunduğunu ifade etti.

Kim, "Türkiye, veri merkezi sektöründe büyük bir potansiyele sahip. Bu da veri merkezi ve bilgi teknolojisi sektörüne motivasyon sağlıyor. Eğer Türkiye, iletişim sistemi şirketlerini desteklerse iletişim sistemi şirketlerinin hızı ve veri merkezleri hızla artar. Yakın gelecekte veri merkezi sektörü Türkiye'de yükselerek şirketlerin pazarda daha iyi hazırlanmasını sağlayacak." şeklinde konuştu.

"Veri merkezlerine devlet desteği büyük önem taşıyor"

Veri merkezlerine devlet desteğinin büyük önem taşıdığını kaydeden Kim, şöyle devam etti:

"Eğer özel şirketler veri merkezi ve bilgi sektörü işini kendileri yaparsa bu 10 yıl kadar bir zaman alır. Ama devlet desteği olursa 5 yıl veya daha aza iner. Devletlerin desteklemesi çok önemli. Kore dünyada en hızlı internete sahip ülkelerden. Çünkü Güney Kore devleti ve şirketleri internete ve iletişim sistemine çok yatırım yapıyor.

Eğer Türk şirketleri ve devleti Koreli şirketlere, Kore teknolojisine ve know-how'ına referans olursa Türkiye'deki veri merkezleri ve iletişim sistemi sektörüne oldukça yardımcı olur. Eğer Türkiye Koreli özel şirketlere şans verirse Koreli şirketler çok mutlu olur. Türkiye'yi görmeden önce Türkiye ve Kore arasında bir boşluk olduğunu düşünüyordum. Ama 4-5 yıl önce Türkiye'yi ilk ziyaret ettiğimde Türkler ve Koreliler arasında düşünme şekli, ortam, çevre ve birçok yönden aynı. Türkiye'de insanlar kendi ülkelerini geliştirmek için çok çalışıyor."

"5-6 yıldan beri muazzam şekilde veri merkezleri Türkiye'de yeniden doğuyor"

ABD'li veri merkezi eğitim firması Uptime Institute'nün Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Yönetim Müdürü Philip Collerton da veri merkezi endüstrisine Türkiye'de yaklaşık 15 yıldan beri baktığını söyledi.

Collerton, "2000'li yıllarda Türkiye'de altyapı kalitesi çok iyi değildi o yüzden bir şey yapamamıştık. Son 5-6 yıldan beri veri merkezleri muazzam bir şekilde Türkiye'de yeniden doğuyor." dedi.

Turkcell ve Türk Telekom gibi telekomünikasyon şirketlerinin İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya gibi şehirlerde yeni tesisler inşa ettiğini belirten Collerton, veri merkezi kurmanın maliyetinin 20-30 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Collerton, "Türkiye'de şirketler kendi veri merkezlerini inşa ediyor. Türkiye'de telefon kullanıcı sayısı fazla, geniş bant kullanıcısı 10 milyon. Büyük bir nüfus dijital hizmetleri kullanıyor. Bu da veri merkezi demek." yorumunda bulundu.

Konular