İş arama sürecinde yapılması gerekenler



İŞ ARAMA SÜRECİ

• İş Arama Süreci
• Sakin Olun
• Kendinizi İyi Tanıyın
• Uygun İş İmkânlarını Belirleyin
• İyi Bir Özgeçmiş Hazırlayın
• Danışmanlık Firmalarından Yararlanın
• Mülakat Tekniklerini Öğrenin
• Her İhtimale Karşı İşsizliğe Ne Kadar Süre Katlanabileceğinizi Belirleyin

İş Arama Süreci

İş hayatına yeni atılıyor iseniz yada işinizden memnun değil ve bir iş değişikliği planlıyorsanız bu stres dolu süreci en kazançlı bir biçimde atlatabilmeniz için aşağıdaki tavsiyelere kulak vermeniz gerekir. Pek çok insan bu sürece bilgisizce ve ne yapacağını bilmeden başlamakta ve arayışlar genellikle başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Oyunu kazanmak elbette ki oyunun kurallarını iyi bilmekten geçer. Bu süreç sonunda hedeflediğiniz sonuçları elde etmeniz kesinlikle nasıl hareket edeceğinizi bilmenize bağlıdır.

İş hayatına yeni atılıyorsanız yada yeni bir iş bulmadan işinizden ayrıldıysanız, iyi bir işe girene kadar kendinizi bir süre boşlukta hissedebilir ve geleceğiniz ile ilgili bir takım endişelere kapılabilirsiniz. Çünkü hayatınızda ortaya çıkan her türlü değişiklik üzerinizde pozitif veya negatif stres yaratır. Özellikle, insan hayatının en önemli bölümünü kapsayan iş hayatına yeni atılıyorsanız yada uzun süredir çalıştığınız işinizden ayrıldıysanız iyi bir işe girene kadar sizi stres dolu günler beklemektedir. Bu sürenin uzaması sizde psikolojik çöküntüye bile yol açabilecektir.

İlk kez bir işe girme sürecinde ya da işsiz kaldığınız durumlarda içten gelen baskının yanında bir dış baskı da olacak, çevrenizde yer alan insanların size karşı olan tutumlarında bir takım değişiklikler ortaya çıkacaktır. Bu değişiklikler, davranış tarzları negatif veya pozitif olabilir. Çevremizdekiler, neden işten ayrıldığınızı merak edebilirler, bundan sonra ne yapmayı düşündüğünüzü öğrenmeye çalışırlar, çoğu zamanda soruları ile sizi sıkabilirler. Ama, bu süreçte özellikle aileden ve yakın çevreden alınacak destek, iş arama sürecinde stresin ortadan kalkmasına yol açacaktır. Ailenizden ve yakın çevrenizden destek almaya çalışın

Konunun ve tam anlamı ile daha fazla stres yaratan bölümü ise, iş arama sürecinin, kişinin tahmin ettiğinden uzun sürmesidir. Bu tip bir durumda, kişi, moral yönünden çöküntüye uğrar ve özellikle iş görüşmelerinde, işverene yanlış bir izlenim verir. İşsiz kalma sürecinin uzunluğu, ayrıca işverenin kafasında soru işaretleri oluşturur. İş bulma sürecinin uzaması, kişinin bir an önce herhangi bir işe girebilme kaygısı nedeniyle daha sıkıntılı bir boyuta gelebilir. Bunun yanı sıra, işsiz kişinin, özellikle iş teklifi aşamasında, maaş konusunda pazarlık gücünü tamamen kaybettiğini belirtmek gerekir.

Sakin Olun

Unutmamak gerekir ki bu süreci ilk defa siz yaşamıyorsunuz ve milyonlarca insan benzeri aşamalardan geçmiştir. Kariyeri ile ilgili olarak profesyonel düşünen, kendisine bir kariyer planlaması yapan birçok insan, bütün çabasını iş bulma üzerinde yoğunlaştırır ve başarılı sonuçlar alırlar. Bu istenmeyen ancak yaşanması kaçınılmaz durumun üstesinden siz de kısa sürede gelebilirsiniz.
Profesyonel kişinin, kariyerinde işsizlik gibi açıklıklara, boşluklara asla izin vermemesi gerekir. Bazı çalışanlar, etik olarak, çalıştıkları işyerinden ayrılmadan, yeni bir iş olanağı araştırmanın kendilerine çok ters geldiğini belirtirler. Maalesef, işsizlik süreci en uzun süren çalışanlarda bu tür bir yaklaşım içinde olanlardır. Bundan dolayı, profesyonelin kariyeri ile ilgili gelişmelere yol açacak her türlü fırsatı değerlendirmesi ve yakından takip etmesi şarttır.

Kendinizi Tanıyın

Herhangi bir iş görüşmesinden önce kendinizi tam anlamı ile tanımaya çalışın. Kendini tanıyan kişinin, profesyonel niteliklerini ve kişilik özelliklerini karşı tarafa daha iyi aktarabildiğini unutmayın. Kesinlikle niteliklerinizi ve tecrübenizi küçümsemeyin.

Mülakat öncesinde kendinize sormanız gereken sorular ise:

• Profesyonel hayattaki amaç ve hedefim nedir?
• Profesyonel niteliklerim nelerdir?
• Pozisyona uygun eğitimim var mı?
• Pozisyona uygun tecrübem var mı?
• Zayıf ve güçlü yönlerim nelerdir?
• Şu anda çalışmakta olduğum sektörden memnun muyum?
• Neden özellikle bu firmaya iş başvurusunda bulundum?
• Firma için yararlı olabilecek niteliklerim nelerdir?
• Eğer çalışıyorsam neden iş değiştirmeyi düşünüyorum?
• İşten ve işyerinden maddi manevi beklentilerim neler?

Yukarıdaki sorulara tatminkâr yanıtlar bulmadan mülakata gitmeyin. Sorulara tatminkâr cevaplar verdikten sonra yapmanız gereken profesyonel iş hayatınızın her aşamasını, iş değişikliği tarihlerini, iş tanımlarını ve profesyonel başarılarınızı kronolojik olarak gözden geçirmektir. Mülakat sırasında bir iş değiştirme tarihini ve üniversite bitirme derecenizi hatırlayamamak kadar olumsuz puan sağlayan bir unsur olamaz.

Uygun İş İmkânlarını Belirleyin

Çalışmayı hedeflediğiniz sektör veya sektörleri araştırmak, hedef firmaları tespit etmek için çok ciddi bir araştırma yapmak zorundasınız. Sadece, başvurularla kısıtlı kalacak bir iş arayışı başarısız olmaya mahkûmdur. Özellikle, sektörünüzde faaliyet gösteren firmaların, ilan edilmemiş pozisyonları hedefiniz olmalıdır. Eğer orta kademe üstü bir pozisyonda iseniz gazetelerde bu tip pozisyonların oldukça kısıtlı sayıda ilan edildiğini unutmayın.

İlişkiye geçmek istediğiniz firmaların listesini, ticaret odalarından,
profesyonel derneklerden temin etmeniz oldukça kolay olacaktır. Spesifik olarak çalışmayı düşündüğünüz sektör ile ilgili bir profesyonel kuruluş biliyorsanız, öncelikle bu tür kuruluşlara başvurarak bilgi toplamaya çalışın. Internet vasıtası ile de birçok firmanın sitesine girerek detaylarını temin edebilirsiniz. Eğer farklı bir dalda kariyerinize devam etmeyi arzuluyorsanız sektörleri yakından takip ederek, en fazla geleceği olan iş kollarını tespit etmeniz gerekecektir.

İyi Bir Özgeçmiş Hazırlayın

İş arama sürecinde en yoğun olarak kullanacağınız araç, profesyonelce hazırlanmış özgeçmişiniz olacaktır. Kötü yazılmış ve düzenlenmiş bir özgeçmişin, iş arama sürecinde başarısız olmanıza yol açacağını unutmayın.

Özgeçmişiniz hazır olduğunda onu gönderecek bazı yerlerinizin de olması gerekir. Özgeçmişinizi, ilk anda açık pozisyonu olan yerlere, yakın zamanda açılabilecek pozisyonları olan firmalara ve bu süreç içerisinde size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz kimselere yollamalısınız. İş arayışınızı hemen arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza duyurun. Ne kadar çok kişiye ulaşabilirseniz, başarı şansınız o kadar artacaktır. Ayrıca, eski çalıştığınız yerlerdeki meslektaşlarınıza, amirlerinize bu durumu duyurmak size büyük fayda sağlayacaktır.

İş aramanın en klasik yöntemi gazete ilanlarıdır. Özellikle, son yıllarda, iş piyasasının genişlemesi ile birlikte, gazeteler bu konuda ekler oluşturmuşlar ve bu eklerde sadece personel ilanlarını ilan etmeye başlamışlardır. Gazetelerde yayınlanan personel ilanları var olan istihdam pazarının sadece küçük bir bölümünü temsil etmektedir. İlan edilen pozisyonlara, başvuru yapmadan önce, ilanın en ufak detayına kadar okumanız tavsiye olunur.


Danışmanlık Firmalarından Yararlanın

İş arama sürecinde, belki de en fazla destek alabileceğiniz kuruluşlar, profesyonel personel seçme ve yerleştirme hizmeti veren danışmanlık firmalarıdır. Bu konuda faaliyet gösteren firmalara, özgeçmişinizi yollamadan önce, yapacağınız kısa bir telefon görüşmesi ile, sizin ilgilendiğiniz seviyede faaliyetlerinin varlığını ve özellikle hangi sektörlere hizmet verdiklerini tespit etmenin zaman kazanma açısından yararı vardır.

Yaptığınız telefon görüşmeleri ile sektörünüzle ve profesyonel seviyenizle doğrudan ilgili olan firmalara, detaylı olarak hazırlanmış özgeçmişinizi göndermeniz gerekmektedir. Bu konuda faaliyet gösteren çoğu danışmanlık firması maalesef adaylarla genel görüşme imkânı sunamamakta ve sadece size uygun olduğunu düşündükleri bir pozisyon ortaya çıktığında iş görüşmesine davet etmektedirler.

Mülakat Tekniklerini Öğrenin

Kısa bir süre sonra çabalarınız sonuç vermeye başlayacak ve mülakat teklifleri gelecektir. Bu aşamada işe alım kararının verildiği iş görüşmesi tekniklerini öğrenmek aday için hayati önem taşımaktadır. Niteliklerinizi ifade edemiyorsanız, başarı şansınız çok düşecektir. Her profesyonel mülakat tekniklerini öğrenmek zorunda ve ne tür sorularla karşılaşacağı konusunda hazırlıklı olmalıdır. Yaptığınız görüşmeleri veya özgeçmiş gönderdiğiniz firmaların listesini muhakkak oluşturun. Eğer firma, yaptığınız başvuru üzerine size geri dönüyor ve siz ne zaman başvuru yaptığınızı bile hatırlamıyorsanız, bu imkânı daha baştan kaybetmişsiniz demektir.

Özellikle yeni mezunlar bu konuda oldukça dikkatsiz davranmakta ve yaptıkları başvuruları hatırlamamaktadırlar. Bunun sebebi de yeni mezunların, gördükleri her ilana ve firmaya ilgili olsun veya olmasın, özgeçmişlerini göndermeleridir. Mülakat sonrası alacağınız notlar, eğer mülakat sonucu olumsuz olarak gerçekleşmişse bir öz eleştiri yapma şansını verecektir.

Her İhtimale Karşı İşsizliğe Ne Kadar Süre Katlanabileceğinizi Belirleyin
Tüm bu teknikleri uyguladınız fakat hala sonuç alamadınız ise ideal işinizi bulana kadar ne kadar süre parasal yönden dayanabileceğinizi hemen tespit edin. İdeal işinize ulaşmak ve bu arada finansal olarak sıkışmamak için bazı geçici işleri deneyebilirsiniz. Bu kısa süreli olarak çalıştığınız işlere (en fazla üç ay olmak kaydı ile) özgeçmişinizde yer vermenize gerek yoktur.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor