İş ilanı nasıl verilir?
Ülkemizde ve dünyada, şirketlerin aradıkları nitelikli personele ulaşabilmek için kullandıkları en geçerli, en etkili ve maliyeti en düşük yöntem personel ilanlarıdır. Bu ilanlar ulusal ve yerel gazetelerde ya da sanal ortamda yani internette verilebilir. İnternette iş ilanı özellikle gelişmiş ülkelerde bugün yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzmanlara göre 5-10 yıl sonra tüm büyük firmalar iş ilanlarını internet aracılığıyla verecek ve başvurularında yine bu yolla yapılmasını isteyeceklerdir.
Medyada, özellikle insan kaynakları sayfalarında son zamanlarda yaşanan yoğunluk nedeniyle, şirketlerin dikkatini çekebilmek için personel ilanları daha profesyonelce hazırlanmaya başlamıştır. İlan ne kadar profesyonelce hazırlanırsa nitelikli eleman sağlama şansı da o ölçüde artacaktır. Personel ilanının ilk amacının, sağlıklı bir seçimi sağlamak için mümkün olduğunca çok sayıda nitelikli adaya ulaşmak olduğu artık bütün firmaların kavradığı bir gerçek haline gelmiştir.
Bu gelişmelerin paralelinde, ülkemizde iş arayışı içerisinde olan nitelikli kişiler de artık ilanlara başvururken daha seçici olmaya başlamışlar ve özellikle ilanı iyi tasarlayan ve ne istediğini bilen firmalara başvuru yapmayı tercih eder hale gelmişlerdir. Bu aşamada ister internet ortamında isterse de gazetelerde yayınlanan iş ilanlarına başvuruda bulunan adayların da, ilanların bazı özelliklerini tam olarak algılamasında fayda vardır. Çünkü ilanda belirtilen bütün unsurlar iş görüşmesi aşamasında size yol gösterecek, firmanın ciddiyetini ve bu konuya verdiği önemi belirtecektir.
İlanın Amacını Belirleyin
Her şeyden önce iş ilanının amacı tespit edilmelidir. Ülkemizde birçok firma personel ilanlarının daha çok reklam özelliğini ön planda tutarak, aranan nitelikleri belirtmekten ziyade firmalarını tanıtıcı paragraflara gereğinden fazla yer vermektedirler. İlanın giriş paragrafında firmanın en önemli tanıtıcı özellikleri (sektör, kapasite, çalışan sayısı, firma ölçeği ve gelecek planları vb. ) belirtilmesi yeterlidir. İlanın reklam için mi verildiği yoksa personel ihtiyacını karşılamak için mi verildiği iyi analiz edilmelidir. Firmanın reklamı olsun diye verilen ilanlara fazla itibar edilmemelidir.
Firmayı Tanıtıcı Bilgileri İnceleyin
İlanda firmayı tanıtıcı bilgilerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. Firma hakkında hiçbir bilgi içermeyen ilanlar şüphe uyandırmaktadır. Bir iş ilanında firma hakkında bilgi verilmemesinin çeşitli nedenleri vardır. Ancak bu nedenlerin büyük çoğunluğu olumsuzdur ve bu tür ilanlardan ziyade firma hakkındaki bilgileri gizlemeyen ilanlara başvuru yapılmalıdır.
İş ilanında firma hakkında tanıtıcı bilgiler var ise bu bilgilerin doğru olup olmadığına dikkat edilmelidir. Firma hakkında gerçek dışı ifadeler var ise iş başvurusu yapılmamalıdır. Firma hakkında hiç bilgi sahibi değilseniz kısa bir araştırma yapmanızda fayda bulunmaktadır. Eğer ilanı veren bir danışmanlık firması ise şirket ismi gizlenebilir. Dolayısıyla firma hakkındaki güvenilirlik araştırması sonraya bırakılmalıdır.
Görev Tanımlaması Arayın
İlanın açıklayıcı olması firmanın ilan edilen pozisyonu ne kadar tanıdığını ve iş tanımını ne oranda oluşturduğu konusunda ipuçları verir. İlanda eleman aranılan pozisyon ve görev tanımı net olmalıdır. İlan edilen pozisyon ile görev tanımı birbiriyle örtüşmelidir. Görev tanımı çok ağır ve çok hafif olmamalı, görev tanımlamasının açık olduğu, pozisyon ve sorumluluk dengesinin sağlanmış olduğu ilanlara başvuru yapılmalıdır.
Aranan Nitelikleri ve Sunulacak İmkânları Değerlendirin
Pozisyonun gerektirdiği niteliklerin mümkün olduğu kadar detaylı ve abartmadan aktarıldığı ilanlar tercih edilmelidir. İlanda belirtilen niteliklerin hepsini taşımıyor olsanız bile başvurmaktan çekinmeyiniz. Unutulmamalıdır ki hiçbir aday yüzde yüz işe uygun değildir ve başvuruda bulunanlar içerisinden en uygun olanlar işe alınır.
İlan edilen pozisyon eğer firma içi veya dışı eğitim ile destekleniyorsa bu firmanın çalışanlarına verdiği değeri olduğu ve rapor vereceği bölüm, yönetici unvanı, alt kadrosu da belirtiliyorsa bu firma için olumlu bir puandır. Eğitim imkânlarından bahseden ve hiyerarşik üst ile astın belirtildiği ilanlar tercih edilmelidir. İş ilanının ekip çalışmasına ve yönetime katılıma verdiği değere bakılarak şirketin yönetim felsefesi hakkında bilgi edinilebilir. Ekip çalışmasının ön plana çıkarıldığı ve yönetime katılımın teşvik edildiği ilanlar ön planda tutulmalıdır
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor