Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
• Özgeçmiş Hazırlama
• Özgeçmiş Formatları
Kronolojik
Fonksiyonel
Hedefe Yönelik
• Özgeçmiş Yazarken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
Basit Olmalı
Kısa Olmalı
Kolay Okunmalı
Olumlu İzlenim Bırakmalı
Başvurulan Pozisyonla İlgili Olmalı
Ön Yazı Mutlaka Kullanılmalı
Yabancı Dilde Özgeçmiş Sadece İstendiğinde Gönderilmeli
Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Ayrıntılar
Özgeçmişlerde Sıkça Rastlanan Hatalar
Profesyonel iş hayatında, arzuladığınız iş teklifini almanızı ve mülakat aşamasına ulaşmanızı sağlayacak en etkili araç, kurallara uygun olarak tasarlanmış özgeçmişinizdir. Birçok kişi özgeçmişin iş başvurusunda formalite gereği hazırlanması gereken bir belge olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya düşer. Aksine, özgeçmişiniz sizi hiç tanımayan yöneticiye kendinizi tanıtacak bir satış belgesidir ve çok önemlidir. Diğer adaylar arasında ön plana çıkmanız için özgeçmişinizin çok etkileyici ve dikkat çekici olması gerekir.
İyi bir özgeçmiş, işverenin ilgisini çekmeli, hakkınızda iyi bir izlenim uyandırmalı, başvurulan işle ilgili niteliklerinizi ön plana çıkarabilmelidir. Özgeçmişiniz, işvereni başvurduğunuz pozisyona uygun niteliklere sahip olduğunuzu inandırmanın ilk aşamasıdır. Bu amacınızı özgeçmişinizde göstermeniz için içeriğinde bulundurmanız gerekenler; başvurduğunuz işle doğrudan ilgili becerileriniz, işle doğrudan ilgili profesyonel iş tecrübeniz, pozisyonu doğrudan ilgilendiren diğer adaylarda bulunmadığınıza inandığınız kişisel özellikleriniz.
Özgeçmiş Formatları
Özgeçmişinizde yer almasını istediğiniz konu başlıklarının, detayların dökümünü yapmanızın ardından, profesyonel ve şahsi niteliklerinizin okuyucunun yoğun ilgisini çekebilecek bir standart format oluşturmanız gerekecektir. Kesinlikle arkadaşlarınızın veya herhangi bir kitapta gördüğünüz formatı kopyalamayın. Her adayın niteliklerinin, profesyonel iş hayatının değişiklikler gösterdiğini unutmayın. Kendi tarzınızı oluşturun. Bununla birlikte bazı çok sık kullanılan format tiplerini de gözden geçirmenizde oldukça faydalı olacaktır. Seçilen formatın her kişi için farklı özellikler taşıması kadar doğal bir olgu olamaz. Bazı çağdaş format örnekleri:
Kronolojik
Fonksiyonel
Hedefe Yönelik
Kronolojik
Ülkemizde en yoğun olarak kullanılan özgeçmiş formatıdır. En son bulunulan pozisyon en üstte yer almak koşulu ile profesyonel tecrübe tarihler muhakkak belirtilerek sıralanır. Son pozisyonunuza mümkün olduğu kadar fazla yer vermelisiniz. Görev unvanı ve firma ismi ön plana çıkarılır. Bu özgeçmiş formatı profesyonel iş hayatınızdaki devamlılığı ve kariyer gelişiminizi gösterir. Çalışılan firmaların isimlerini ve pozisyonlarınızı ön plana çıkarır.
Kariyer ve profesyonel iş hedefleri, iş hayatınızı destekliyorsa, çalıştığınız firma isimleri kariyerinize prestij sağlıyorsa, iş hayatınız boyunca aynı iş sahasında bulunduysanız, kariyer gelişiminiz bir ilerleme gösteriyorsa kronolojik format size avantaj sağlayacaktır.
Kariyer hedeflerinizde değişiklikler varsa, çok sık iş değişikliliği yaptınızsa, yaşınızın ön planda olmasını istemiyorsanız, aynı firma ve pozisyonda uzun süredir bulunuyorsanız, iş hayatından uzun bir süre uzak kaldıysanız kronolojik formatı kullanmamanız şiddetle tavsiye edilir.
Fonksiyonel
Bu format türü, başarılı olduğunuz konuları, tecrübenizi ve güçlü olduğunuz özelliklerinizi, kariyer hedefleriniz dahilinde destekleyici bir rol oynar. Bu format türünde sahip olunan pozisyonlar ve kronolojik iş hayatınız tamamen göz ardı edilir. Özellikle vurgulamak istediğiniz profesyonel niteliklerinizle ilgili esneklik sağlar. İş hayatına ilk kez adım atan yeni mezunlar, iş hayatından uzak kalmış adaylar ve özellikle kariyer değişikliği arzulayan kişiler için ideal format tipidir.
Bulunduğunuz pozisyonda kullanamadığınız nitelikleri vurgulamak istediğinizde, kariyer (meslek dalı) değişikliği durumlarında, iş hayatına yeni başlanıldığında, uzun süre iş hayatından uzak kalınan durumlarda, iş hayatınızdaki kariyer gelişiminiz arzu edilen ölçüde değilse, iş hayatınızın büyük bölümü danışmanlık pozisyonları veya geçici işlerden oluşuyorsa, fonksiyonel formatı kullanabilirsiniz.
Eğer kariyerinizdeki ilerlemeyi ön plana almak istiyorsanız, eğitimci veya kamu sektörü çalışanı iseniz işinizde oldukça kısıtlı fonksiyonlarda görev aldıysanız, özellikle son çalıştığınız firmanın ismi prestijli ise fonksiyonel özgeçmiş formatını kullanmayınız.
Hedefe Yönelik
Bu özgeçmiş formatı spesifik olarak ilan edilen veya başvurulan pozisyon için düzenlenebilir. Öncelikle, ilan edilen veya başvurulan pozisyonunun talep ettiği nitelikler tespit edilir ve aday kendinde varolan bu özelliklerden ön plana çıkarılması gerekenleri belirli bir format dahilinde ortaya koyar. Her yeni durum için ayrı özgeçmiş yazılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Örneğin, pozisyon hızlı tüketim malları sektörünü ilgilendiriyor ve bu sahadaki tecrübe önem kazanıyorsa, adayın bu alandaki tecrübelerini ön plana çıkarmasına hedefe yönelik format tam anlamı ile yardımcı olur.
Seçilen iş veya pozisyon ile ilgili adaya esneklik sağlar ve özgeçmişin ön plana çıkmasında oldukça önemli bir rol oynar. Hedeflenen alan veya pozisyonun niteliklerinin tam anlamı ile özümsendiğini ve bilinçli bir başvuru olduğu imajını işveren üzerinde başarı ile yaratır. İş hedefleriniz hakkında kafanızda herhangi bir şüphe yoksa profesyonel iş hayatınızda oldukça farklı konularda uzmanlaştınızsa ve her uzmanlık konunuz için ayrı bir özgeçmiş oluşturmak istiyorsanız, tecrübe kazanmadığınız ama sahip olduğunuza inandığınız konuda çalışmayı arzuluyor ve bu yönünüzü ortaya koymak istiyorsanız, hedefe yönelik formatı kullanabilirsiniz.
Aynı dönem içerisinde birden fazla işe başvurmak istiyorsanız, sahip olduğunuz özelliklerden tam olarak emin değilseniz, hedefe yönelik özgeçmiş formatını kullanmayınız.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor