Mülakat Teknikleri Nelerdir?



• Mülakat Nedir?
• Mülakattan Önce Yapılması Gerekenler
 Kendinizi Tanıyın
 Firmayı ve Mülakatçıyı Tanıyın
 Şunları Yanınızda Bulundurun
 Görüşmeye Tam Vaktinde Gidin

Dış Görünüşünüze Özen Gösterin

• Mülakat Esnasında Yapılması Gerekenler
• Mülakattan Sonra Yapılması Gerekenler
• Mülakat Hakkındaki Bazı Yanlış Bilgiler
• Klasik Mülakat Soruları
• Yeni Mezunlara Yöneltilen Klasik Sorular

Mülakat Nedir?

Profesyonelce hazırladığınız ve ilan edilen pozisyonlara veya genel başvuru olarak firmalara gönderdiğiniz özgeçmişiniz, mülakatlara çağrılmanızı sağladı. Bu önemli aşamanın ardından size iş teklifi yapılmasını sağlayacak mülakat prosedürü öncesi yapmanız gereken oldukça önemli çalışmalar bulunmaktadır. Profesyonel niteliklerinizi bir özgeçmiş vasıtasıyla kağıt üzerinde işverene aktarmanız, iş görüşmesine davet edilmeniz için ilk ve en önemli aşamayı oluşturur.
İş teklifi almanızı sağlayacak yegane yöntem, işveren ile yapacağınız mülakattır. Mülakatın iki yönlü bir bilgi alışverişi olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Mülakatı yapan kişi mülakat esnasında sizi potansiyel bir çalışan olarak görmek, profesyonel niteliklerinizi ve kişilik özelliklerinizi tanıyabilmek ister ve bu doğrultuda sorular yöneltir. Sizde görev tanımı, görev yeri, sağlanacak hak ve faydalar, firmanın potansiyeli, faaliyetleri, hedefleri hakkında daha fazla bilgi toplamak için sorular yöneltirsiniz.

Mülakatta iyi bir iletişimin sağlanamaması, sonrasında hem işveren hem de aday açısından uzun vadede çok sakıncalı sonuçlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bir mülakatın aday için olduğu kadar, mülakatı yapan kişi içinde stresli bir tecrübe olduğu bilinmelidir. Uzmanlar mülakatta başarılı olmanın ilk şartının heyecanın önlenmesi olduğu görüşünde birleşmektedirler. Fakat adaya geleceğini doğrudan etkileyen maksimum bir saatlik bu tecrübe sırasında, heyecanını önlemesini tavsiye etmek realiteden uzak gözükmektedir. Ortaya çıkacak stresle başa çıkmanın yolu da mülakata her yönüyle hazırlıklı olmaktan geçer.

Firmayı ve Mülakatçıyı Tanıyın

Mülakat sırasında, pozisyonu ve firmayı her yönüyle tanıdığınızı karşı tarafa hissettirmeniz ve bilginizi birtakım örneklerle desteklemeniz size oldukça pozitif destek sağlayacak ve mülakatı yapan yönetici, firmaya ve pozisyona olan ilgi dereceniz konusunda olumlu düşüncelere sahip olacaktır. Çoğu aday mülakata girecekleri firma hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmadan mülakata girmekte ve yalnızca bu yüzden olumlu sonuç alamamaktadırlar. Firmayı tanımak için:

• Kütüphanelerden veya ticaret odalarından firmanın geçmişi ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgi toplayın.
• Firmanın misyonu, piyasa itibarı, pazar payı, başlıca ürün veya hizmet çeşitleri, personel sayısı ve devri ile ilgili bilgi toplayın.
• Mülakata gitmeden önce firmayı ziyaret ederek, broşür isteyin. Eğer yayınlanmışsa firmanın yıllık raporlarını elde etmeye çalışın.

Hiçbir iş görüşmesine firma hakkında ve iş görüşmesini yapacak kişi hakkında bilgi toplamadan gitmeyin. Bu ön bilgiler size güç katacak ve sizi görüşmede avantajlı konuma getirecektir. Ön bilgilerden yoksun olmanız özgüveninizi azaltacak ve sizi görüşmede dezavantajlı konuma getirecektir.

Şunları Yanınızda Bulundurun

Mülakatı yapacak olan kişinin ismi ve pozisyonu tam olarak bilinmeli ve not alınmalıdır. Mülakat yapılacak yerin tam adresi ve nasıl ulaşılabileceği mülakat öncesi tespit edilmelidir. Ayrıca firmanın telefonu da herhangi bir geç kalma durumu için yanınızda bulunmalıdır. Firma hakkında yapmış olduğunuz araştırma ve sormak istediğiniz sorular ile ilgili notlar yanınızda bulunmalıdır. Kartvizitiniz, yazılı referanslarınız ve özgeçmişinizin bir kaç kopyası yanınızda olmalıdır.

Görüşmeye Tam Vaktinde Gidin

Mülakata mutlaka zamanında gitmeye özen gösterin. Geç kalmak da, erken gitmek de mazeretiniz ne olursa olsun kaçınılması gereken bir durumdur. İş görüşmesine erken gitmek adayın heyecanlı olduğunun en belirgin göstergesidir. Ayrıca, mülakata vaktinden önce gitmekle, diğer adaylarla karşılaşarak gizliliği tamamen bozabileceğinizi unutmayın. Geç kalmak kadar erken gitmek de aday hakkında olumsuz bir izlenim uyandıracaktır

Dış Görünüşünüze Özen Gösterin

Mülakatı yapan kişinin, tanışmanızı takiben dış görünüşünüz vasıtasıyla hakkınızda edindiği intibaın, bütün mülakat sırasında ve sonrasında devam edeceğini unutmayın. Bu mülakatı yapan kişi üzerinde hakkınızda yok edilmesi çok zor olan bir ön yargı oluşturur. Teknik olarak konunuza çok hakim olmanızın tanışmanın ilk dakikalarında ortaya çıkmayacağı gerçeği ile, hakkınızda bu unsur vasıtasıyla edinilen görüşün bütün mülakatı etkileyeceğinin bilincinde olun. İlk intibaın olumlu olmasını sağlamak için muhakkak uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır.

Bu kurallar;

• Elbiseleriniz temiz ve ütülü olmalı, erkek adaylar muhakkak takım elbise, bayanlar ise işe uygun etek ceket tercih etmeli, dekolte bir kıyafetle gidilmemelidir. Kot pantolon asla giyilmemelidir. Giysiniz ile uyumlu kravat kullanılmalı, abartılı aksesuardan ve aşırı makyajdan kaçınılmalıdır.
• Saçlar bakımlı olmalı, ayakkabılar muhakkak boyatılmalıdır.
• Şahsi temizliğe çok önem verilmeli ve ağır parfümlerden kesinlikle kaçınmalıdır.

Konular