Ulusal yeterliliklerin güncellenme süreci nasıl yürütülmektedir?
Ulusal yeterlilik güncelleme sürecine yönelik detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
Ulusal Yeterlilik Güncelleme Süreci
Güncelleme Talebinin Alınması ve Değerlendirilmesi
Ulusal yeterliliklere yönelik güncelleme talepleri “Ulusal Yeterlilik Güncelleme Talep Formu” ile yapılır. Güncelleme talepleri MYK tarafından usul yönünden incelenir ve varsa eksiklikleri gidermek üzere güncelleme talebini yapan kuruluş ile irtibata geçilir.
Güncelleme talepleri; talebin yapıldığı ulusal yeterlilik ile ulusal yeterliliğe kaynak teşkil eden ulusal meslek standardını hazırlamış kurum/kuruluşlar ve söz konusu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının görüşleri alınarak değerlendirilir.
Uygun görülen güncelleme talepleri ulusal yeterliliklere yansıtılır ve taleplerin yansıtıldığı ulusal yeterlilikler MYK ilgili sektör komitesinin inceleme ve değerlendirmesine sunulur.
Ulusal yeterliliklerin kaynağını oluşturan ulusal meslek standardı veya uluslararası standartta değişiklik olması durumunda talep beklenmeksizin değişiklik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde bu değişiklikler ulusal yeterliliklere yansıtılır.
Sektör Komitesine Sunma ve Onaylama
Güncelleme taleplerinin yansıtıldığı ulusal yeterlilik ile güncelleme gerekçeleri sektör komitesi tarafından incelenir ve doğrulanan ulusal yeterlilikler MYK Yönetim Kurulu onayına sunulur.
Yönetim Kurulu tarafından onaylanan güncellenmiş ulusal yeterlilik Kurum internet sitesinde yayınlanarak yürürlüğe girer.
Onaylanmış ulusal yeterlilikler için tıklayınız.
Sınav ve Belgelendirme Süreçlerine Yönelik Gerekli Önlemlerin Alınması
Sınav ve belgelendirme süreçlerinin güncellenmiş ulusal yeterlilikler ile uyumlaştırılması amacıyla ilgili ulusal yeterlilik sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına bildirimde bulunulur.
Ulusal yeterliliklerde yapılan değişikliklerin sınav ve belgelendirme süreçlerini önemli düzeyde etkilemesi durumunda; bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 ay içerisinde ilgili yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun sınav ve belgelendirme süreçlerini güncelleyerek gerekli dokümanları MYK’ya bildirmesi ve gerekli onay sürecini tamamlaması gerekmektedir.
Ulusal yeterliliklerde yapılan değişikliklerin sınav ve belgelendirme süreçlerini önemli düzeyde etkilememesi durumunda ise; bildirimin yapıldığı tarihten itibaren en geç 6 ay içerisinde ilgili yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun sınav ve belgelendirme süreçlerini güncelleyerek gerekli dokümanları MYK’ya bildirmesi ve gerekli onay sürecini tamamlaması gerekmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşun gerekçeli talebi ve bu gerekçenin uygun bulunması üzerine söz konusu 15 aylık süreye ilave olarak 3 aya kadar ek süre verilebilmektedir.
Kuruluş, MYK tarafından yetki kapsamının güncellendiği tarihten itibaren güncel ulusal yeterliliğe göre sınav ve belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
Detaylı bilgi için Sınav ve Belgelendirme Dairesi ile iletişime geçiniz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Sahiplerine Yönelik Gerekli Önlemlerin Alınması
Ulusal yeterlilikte güncelleme yapılması durumunda hali hazırda ilgili ulusal yeterlilikte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişilerin belgelerinin geçerliliği belge geçerlilik süresi sonuna kadar korunur.
Belgeli kişiler, belge geçerlilik süresi sonunda güncel ulusal yeterlilikte yapılan değişiklikler çerçevesinde yeniden değerlendirilir ve başarılı adayların belgeleri yenilenir.
Yeterliliğin önceki haline göre belgelendirilmiş olan belge sahipleri belge geçerlilik süresi sonunu beklemeden güncel ulusal yeterliliğe uygun olarak belge talebinde bulunabilir.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor