En sık görülen mobbing türleri nelerdir?



İş yerinde yaşanan olumsuzlukların moral bozukluğu, güven ve değer zedelenmesi yarattığı vurgulanan raporda Türkiye'de on kişiden birinin mobbinge uğradığı belirtildi... Raporda liyakate sahip olmayan yöneticilerin mobing olaylarını artırdığı, en sık görülen mobbing türlerinin de yıldırma, iş yükleme ve hakaret olduğu kaydedildi.

Dünya sağlık Örgütü, bu yılki Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün başlığını "İş Yerlerinde Ruh Sağlığı yani Çalışanın Ruhsal İyilik Halidir" olarak belirledi. Türkiye Psikiyatri Derneği de, Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde çalışanların ruh sağlığına yönelik tespit raporu yayınladı. Raporda, gece çalışma sisteminin kişiyi ruhsal hastalıklara yatkın hale getirdiği tespitine yer verildi. Dünya genelinde 300 milyondan fazla kişinin depresif bozukluklar, 250 milyondan fazla kişinin de kaygı bozukluklarından muzdarip olduğu belirtilen raporda; "Her iki hastalığın neden olduğu üretkenlik kaybının dünya ekonomisine olan maliyeti bir trilyon Amerikan dolarıdır. Olumsuz iş yaşamı depresyon ve kaygı bozuklukları dışında Alkol madde kullanım bozuklukları, devamsızlık, tükenmişlik gibi üretkenliği derinden etkileyen sonuçlar doğurmakta" ifadelerine yerildi.

İşte raporda öne çıkan başlıklar:

Gece çalışma sistemi bireyin biyolojik ritminin bozulmasına, gerek güneş ışınları gerek gece uykusunda salgılanan birtakım hormonlar ve sinirler arası ileticilerin salgılanmasında bozulmaya neden olarak ruhsal hastalıklara yatkın hale getiriyor.

En çok kadın mağdur

Kadınlar erkeklere göre daha fazla psikolojik taciz veya gizli ayrımcılığa uğruyor.

Çalışanlara yönelik adil davranışlar sergilenmemesi, tüm çalışanlara eşit muamele yapılmaması, kayırmacılık davranışlarının ön planda tutulması bireyin moralinin bozulmasına, tükenmişlik yaşamasına ve yaşama yönelik güven ve değer duygusunda zedelenmeye neden oluyor.

Türkiye'de iş yerinde mobbinge uğrama oranı yüzde 10 olarak tespit edildi. En sık görülen mobbing türleri, yıldırma ve yıpratma, ikinci sırada kapasite üzerinde iş yükleme, üçüncü sırada ise alay etme, küçük düşürme, hakaret olarak belirlendi.

Yok sayma, aşağılama

Liyakate sahip olmayan bilhassa yönetici istihdamı mobbing olaylarının sıkça yaşanmasına neden olurken, iş yerinde psikolojik taciz bireyi yok sayma, hakaret, iğneleme, aşağılama, sürekli olumsuz eleştirme, iş yükleme ya da tam tersi iş eksiltme, fiziksel şiddet, kınama, cinsel taciz şeklinde görülüyor.

25 Avrupa ülkesi genelinde yapılan çalışmada iş yerinde psikolojik tacize uğrama oranı yüzde 5 olarak belirlendi. Son bir yıl içinde her 20 kişiden 1'i iş yerinde psikolojik tacize uğradığı bildirildi.

Çalışan çocuklar daha korunmasız

Türkiye'de 15-17 yaş arasında çalışan 708 bin çocuk bulunuyor. Çalışan her 5 çocuktan 4'ü kayıt dışı olarak çalıştırılıyor.

Çalışma hayatı çocuğun gelişimi için gerekli olan temel bedensel, sosyal, zihinsel ve duygusal gereksinimlerin karşılanmasını engelleniyor. Ailesinin gözetiminden uzak biçimde çalışmak zorunda kalan çocuklar fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor. Sokakta çalışmak zorunda bırakılan çocuklar hem fiziksel, hem de cinsel istismar açısından daha büyük risk altında.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor