Kıdem tazminatını taksite bölen faizini de öder mi?



İşçinin ve işverenin anlaşmasıyla kıdem tazminatının taksitle ödenmesi mümkün. Bu durumda işçi taksitle ödenen kıdem tazminatına faiz işletilmesini talep edebilir. Ancak işçi taksiti kabul etmek zorunda da değil...

4 SORU CEVAP

1- Soru: 15 yıl, 3600 günle istifa ederek kıdem tazminatımı alacağım. SGK’dan yazıyı alıp işverene verdim. Ancak işverenim taksitle ödemek istediğini söyledi. Kıdem tazminatını taksitle ödemesini kabul etmek zorunda mıyım?

Cevap: İşçinin ve işverenin anlaşması halinde kıdem tazminatının taksitle ödenmesi mümkündür. Bu durumda taksitle ödenecek kıdem tazminatına gecikme faizi ödeme tarihinde hesaplanır. İşçi ve işveren anlaşmışsa, işçi taksitle ödenen kıdem tazminatına faiz işletilmesini talep edebilir. İşçinin faiz talep edebilmesi için ödemelere ihtirazi kayıt koyması gerekir. İşçinin rızasını almadan kıdem tazminatını taksitle ödemek isteyen işveren için işçi iş mahkemesine dava açabilir. Kural olarak kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi esas olduğu için taksitle ödeme ancak işçi ve işverenin anlaşmasıyla mümkündür. Peşin ödenmesini istiyorsanız taksitle ödemeye rıza göstermek zorunda değilsiniz.

İşsizlik maaşı alabilirsiniz

2- Soru: 5 yıllık çalıştığım işyerinden doğum izni sonrası ayrılacağım. İşyeri tarafından çıkarılırsam, işsizlik maaşı alabilir miyim? 4 aylık rapor süresince primim yatmadığı için 120 günlük prim şartını tamamlamıyorum fakat son 3 sene içinde 600 gün prim şartını tamamlıyorum. Buna istinaden işsizlik maaşı alabilir miyim?

Cevap: Son 120 gün kesintisiz prim ödenmiş olması koşulunda iş sözleşmesinin devam ediyor olması şartıyla raporlu ve ücretsiz izinli olunan süreler dikkate alınmaz. Analık izni süreniz boyunca kesintisiz prim ödenmemiş olmasına rağmen, son 120 günde prim ödenmişse ve son üç yılda 600 gün prim ödemeniz varsa işsizlik maaşı alabilirsiniz. İşveren sizi işten çıkartırsa işsizlik maaşı alabilirsiniz.

Şehidin kardeşi aylık alamaz

3- Soru: Ananem dayımdan şehit maaşı alıyordu. Ananem vefat etti. Babam da emekli sandığından maaş alıyordu. Babam da vefat etti ve babamın maaşını annem alıyor. Annem ananemin şehit maaşını da alabilir mi?

Cevap: Şehit aylığı yalnızca şehidin anne-babasına, eş ve çocuklarına bağlanmaktadır. Kardeşin şehit aylığından yararlanamaz. Anneniz dayınızın eş ve çocukları istihdam hakkından yararlanmıyor ise istihdam hakkından yararlanabilir.

Çalışma gücünde % 60 kayıp şartı var

4- Soru: Şeker ve kalp hastasıyım. 5 yıldır çalışıyorum. Daha önce hastalığım nedeniyle çalışamadım. 1990’da 5 günlük sigorta girişim de vardı. Malulen emekli olabilir miyim?

Cevap: Malulen emekli olmak için en az 10 yıl sigortalılık ve 1.800 gün prim şartı var. SGK’dan sevk alıp çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu tespit ettirmeniz gerekiyor. Tespit edilirse malulen emekli olabilirsiniz.

Konular