Patronuna kızıp ihracatçı oldu



Mustafa Nazlıer, patronuyla anlaşamaması üzerine 2006 yılında kurduğu firmasıyla 15 kişiye istihdam sağlıyor ve göz ameliyatlarında kullanılan milimetrik bıçaklar, enjektörler ve alerji testlerinde kullanılan gereçleri üretiyor, ihraç ediyor.

Gaziantep'te askerden geldikten sonra ilaç mümessili olarak başladığı iş hayatına kendi medikal firmasını kurarak devam eden Mustafa Nazlıer, göz ameliyatlarında kullanılan milimetrik bıçaklar, enjektörler ve alerji testlerinde kullanılan gereçleri, aralarında ABD ve Hindistan'ın da bulunduğu yaklaşık 15 ülkeye ihraç ediyor.

Nazlıer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşlardan itibaren kozmetik ürünleri toptancılığı yapan babasının yanında çalıştığını belirtti.

Üniversiteyi bitirdikten sonra askere gittiğini, döndüğünde ise ilaç mümessili olarak çalışmaya başladığını ifade eden Nazlıer, ardından medikal malzemeler satan bir firmada işe girdiğini ancak patronuyla anlaşamaması üzerine buradan ayrılarak 2006'da kendi firmasını kurduğunu ve bugün 15 kişiyi istihdam sağlayan bir yapıya kavuşturduğunu anlattı.

Nazlıer, üretime steril olmayan alkollü bez üretimiyle başladıklarını ancak steril ürünlerin daha değerli olduğunu gördüklerini dile getirerek, "Daha sonra steril alerji aplikatörü ürettik. Bu ürün alerji testlerinde kullanılıyor ve yurt dışından ithal ediliyordu. Yurt dışından da 2 firma getiriyordu. Biz de bunun bayiliğini almak istedik. Firma bizimle görüşeceğini söyleyip daha sonra işi başkasına verince moralimiz bozulmuştu. 'Bu ürün basit, biz bunu üretiriz' dedik. Çalışmalara başladık ve 1 yıl sonra bunu ürettik. Yerli ürün olarak çok daha uygun fiyata piyasaya sunduk." diye konuştu.

Firma olarak göz ürünleri ticareti yaptıkları için piyasadaki boşluğu bildiklerini ifade eden Nazlıer, şunları kaydetti:

"Teknolojik olarak üst segment ürünler olduğu için biz steril ürünler üretmek için çalışmalara başladık. Ürünleri araştırdık, dünyada neye ihtiyaç var diye bakarken enjektör sistemlerine ihtiyaç olduğunu gördük ve bu alana yoğunlaştık. Ar-Ge çalışmalarına başladık. 2,5 yıl süren çalışmanın ardından katarakt ameliyatlarında kullanılan bir enjektör ürettik. Göz içi lenslerin daha küçük bir kesikten yerleştirmesini sağlayan bu enjektörü üreterek Türkiye'ye ve yurt dışına pazarladık. Bunu kullanabilecek lens firmalarıyla temasa geçtik. Enjektörlerin şekli ve dizaynını firmalardan gelen isteğe göre yaptık. Hindistan'ın en büyük medikal firmasıyla çalışıyoruz. Üç yıldır dünyanın birçok ülkesine bu ürünü pazarlar hale geldik. Türkiye patentini aldık, yurt dışı için de çalışmalar devam ediyor."

"Milimetrik bıçakları dünyaya pazarlıyoruz"

Nazlıer, 2016 yılının ikinci yarısından itibaren de göz cerrahisinde kullanılan milimetrik bıçakları Gaziantep’te üreterek tüm dünyaya pazarlamaya başladıklarını vurgulayarak, "Türkiye'de bunu üretebilen başka firma yok. Amacımız, Türkiye'ye katma değer sağlayabilmek. Bunları yurt dışına da ihraç ediyoruz. Bu ürünler önceden yurt dışında üretilip, Türkiye'ye ithal ediliyordu. Biz şu an Türkiye'de üretip, ihraç ediyoruz. Paramızın yurt dışına gitmesini engellemek istiyoruz. Burada çok daha ucuza üreterek satıyoruz." diye konuştu.

ABD, Hindistan, Filipinler, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, İran ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 15 ülkeye medikal ürünler ihraç ettiklerini belirten Nazlıer, geçen yıl yaklaşık 700-800 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Nazlıer, ihracatta daha yolun başında olduklarını dile getirerek, "Kimi insan parayla mutlu olur kimisi de yaptığı işin insanlar tarafından görülmesiyle. Bizim çok para kazanalım diye bir hedefimiz yok. Biz kendi kazandığımız paralarla bunları sıfırdan başlayarak yaptık." dedi.

Konular