Hangi iş için kaç kişi aranıyor?
Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon işsiz varken, yüz binlerce 'açık iş' için de eleman aranıyor. İş arayanla işçi arayanı buluşturmaya çalışan İŞKUR'un gönderdiği işçiler ise 'beğenmeyip' geri dönüyor.
Türkiye bir yandan yüzde 12'ye varan işsizlikle uğraşırken, diğer yanda iş beğenmeyen, daha iyisini hedeflediği için mevcut işinden ayrılarak işsizlik ordusuna katılanlarla dolu. Çalışan ve işveren arasında dengeyi sağlayan, işsizlik sigortasının işlemesine dair görev ve sorumluluğu bulunan İŞKUR, bir yandan işsizleri işe yerleştirmeye çalışırken, diğer yandan da açık işlere uygun eleman temini için çalışma yapıyor. Bu çalışmalardan en önemlisi, işverenin aradığı özellikleri taşıyacak kişi sayısını artırma çabası. Bunun için çeşitli kurslar açan, kendisine başvuran işsizleri, maaşlarını dahi ödeyerek iş sahibi yapan İŞKUR'da buna rağmen eleman bekleyen 102 bin 566 açık iş var. Yani, yüzlerce sektördeki binlerce iş eleman bekliyor. Öte yandan bazı işsizler 'beğenmediği' için, bazıları da işverenin aradığı niteliklere sahip olmadığı için açık işler açık kalmaya devam ediyor. İŞKUR'daki açık iş sayısı 100 bini çoktan aşmışken, çeşitli kentlerde kurulan fabrika ve atölyelerde ise eleman arayışları devam ediyor.
TEKSTİLDE İŞ ÇOK
Geçtiğimiz günlerde verdiğimiz haberde, Avrupa'nın hazır giyim devlerinin Türkiye'deki üretim ve tasarım kalitesi sebebiyle 'Made in Turkey' etiketi için sıraya girdiğini belirtmiştik. Avrupa'dan talep artmaya devam ediyor ve tekstilciler de yeni yatırım için kalifiye eleman arıyor. Hem İŞKUR'da hem de fabrikaların gazete ve sitelere verdiği ilanlarda ütücüden kalite kontrol elemanına, kalıpçıdan tasarımcıya kadar onlarca alanda binlerce kişiye ihtiyaç duyan yatırımcılar "Eleman bulamıyoruz" diye feryat ediyor ve iş gücü eksiği sebebiyle üretim yerinde sayıyor. Bu yerinde sayma da her geçen gün kaybolan milli gelir, iş bulamadığı için psikolojisi bozulan binlerce kişi anlamına geliyor.
İş gücü ve işi buluşturan fuar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı istihdam seferberliği istihdam piyasasına büyük hareketlilik getirdi. İş arayan ile işçinin buluşması için 24-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek fuar da bu hareketliliği artıracak. Kültür Park'taki fuara katılacak 34 firma, stant açıp katılımcıları bilgilendirecek.
Hangi iş için kaç kişi aranıyor?
Beden işçisi 31.226
Temizlik gör. 4.404
Satış danışmanı 4.021
Makineci-dikiş 2.391
Kasiyer 1.251
Ön muhasebe 1.154
Çağrı merk. el. 1.138
Büro elemanı 1.067
Güvenlik gör. 2.418
Reyon görevlisi 1.691
Şoför-yük taşıma 1.371
Elektrikçi- genel 971
Konfeksiyon-işçi 785
Beden işçisi genel 759
Satış elemanı-gıda 765
Depo görevlisi 725
Torna tezgah opr. 663
Pazarlamacı 645
Aşçı yardımcısı 586
Aşçı 563
Kaynakçı 517
Plastik enjeksiyon el. 474
Proses işçisi 463
Kalite kontrol 549
Şoför-yolcu taşıma 491
Satış temsilcisi 419
Dokuma makineci 453
Kalite kont. tekstil 420
Elektrik teknisyeni 415
Bulaşçıkçı 419
Bisküvi imalat 401
Muhasebeci 400
Satış elemanı-gıda 765
Pazarlamacı 645
Sekreter 383
Aktör 350
Arıtma tes. op. 352
Dokuma operatörü 335
Pompacı-akaryakıt 333
Çekici şoförü 315
Sevkıyat görevlisi 332
Ütücü 299
Tornacı 297
Servis elemanı 294
İşe yerleşen kişi sayısı için İŞKUR sayacı
İŞKUR'un web sitesinde bir sayaç var. Bu sayaç, saniyesi saniyesine yılbaşından bu yana kaç kişinin işe yerleştirildiğini gösteriyor. Dün saat 17.04 itibarıyla işe yerleştirilen sayısının 942 bin 895 kişi olduğu görülüyordu. Dün bu saatte işe yerleşen son kişinin isminin baş harfleri E.Y. ve Eskişehir'de yaşıyor. Öte yandan bu yılın ocak-ekim döneminde açık iş sayısı 2 milyon 316 bin olarak kayıtlara geçti. Halihazırda açık iş sayısı 102 bin 556 olarak kaydedildi.
14 bin kişiye iş bulundu ama onlar beğenmedi
Bu ve benzer durumlar hemen hemen birçok ilin birçok iş yerinde yaşanan sıradan bir durum haline geldi. Son belirleme, dün Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun'dan geldi. Zabun, "İş gücü açığı sebebiyle birçok fabrika bazı kısımlarında üretim yapamıyor" dedi. Çünkü İŞKUR, 2017'nin ilk 8 ayında 14 bin kişinin yönlendirildikleri açık işte çalışmayı reddetti. Serdar Zabun, 150 bin kişiyi istihdam eden 1000 sanayi tesisine sahip olduklarını, yine de birçok fabrikanın çalıştıracak işçi bulamadığını söyledi ve ekledi: Çalışmak isteyen insanlarımız daha rahat, kendilerine göre daha müreffeh iş istiyor. Ara eleman tabir ettiğimiz, mesleki yeterlilikte olan elemanların sayısının şu an az olması gibi etkenler de var. Asgari ücret 1.400'ler sınırına geldi. İşe yeni başlayan için fayda sağlayacak bir rakam. Fakat öte yandan 'bez asıp işçi arayan var mı?' diye sorarsanız; evet var. Çünkü her liseyi bitiren üniversiteye gidecek diye bir algı var ve bu da sanayide ara eleman açığını artırıyor. Bu açık da üretime sekte vuruyor." diye konuştu.
9 milyon liralık 6 makine işçi bekliyor
Serdar Zabun'un 'Bazı işletmelerin bazı kısımları, bazı bölümleri üretim yapamıyor' dediği gibi birçok fabrika işgücü açığı nedeniyle üretimini düşürdü. Üretimi düşüren tesislerden bir iplik fabrikasının Personel Müdürü Ahmet Aydın, çalıştıracak işçi bulamadıklarını söyledi. Hem İŞKUR aracılığıyla hem de fabrika dışına astığı afişle işçi aradıklarını belirten Aydın, "Eleman eksikliğimizden, işçi bulamadığımızdan dolayı makinelerimiz boş yatıyor. Her biri 1,5 milyon liraya alınan 9 milyon lira değerindeki 6 ring makinesini çalıştırıp üretim yapacak işçi bulamıyoruz" dedi.
6,5 milyon kişi iş buldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yüzde 5,2 büyümenin istihdama yansıması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. 2002'de 20 bin kişinin işe yerleştiğini, bu yıl ekim ayı itibarıyla 940 bini aşan kişinin işe yerleştirildiğini ifada eden Sarıeroğlu "Son 10 yılda 8 milyon kişi iş gücü piyasasına girmiş bunun 6,5 milyonuna iş bulmuşuz. Bunun da 3,5 milyonu kadın. Bu rakamlar neredeyse bir Avrupa Birliği ülkesinin nüfusuna denk. Bu rakamlarla ilgili manipülasyon yapmaya çalışıyorlar ama kim ne derse desin rakamlar nettir. Türkiye 10 yılda 6,5 milyon insana istihdam sağlamıştır. İstihdam seferberliği kapsamında son 1 yılda 1 milyon 300 bin kişiye istihdam meydana getirilmiştir. Bu yerilecek değil alkışlanacak bir performanstır. Dünyanın örnek aldığı bir başarı hikayesidir." diye konuştu.
Her sektörde binlerce açık
İşsizlerin yanı sıra, eleman arayıp da bulamayan yüzlerce sektör, binlerce işveren var. İŞKUR'un "Açık İş" bölümündeki rakam, dün itibarıyla 102 bin 566'ya ulaşmış durumda. Yani Türkiye genelinde, İŞKUR'a yapılan başvuruyla aranan eleman sayısı bu. Bir de tabii bireysel olarak gazete ve bazı internet sitelerine ilan vererek çalışan arayanlar var. Bunlar arasında aktörden temizlik görevlisine, güvenlik elemanından kasiyere kadar yüzlerce çeşit iş var. İŞKUR'daki en fazla açık olan işleri derledik. Bu işler 'acil' eleman bekliyor.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor