Mevsimlik İşçilerle İlgili Yeni Düzenleme



Bütçe görüşmelerinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik geçici işçiler için yapılan yeni düzenlemeyi anlattı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu mevsimlik işçiler hakkında konuştu. Çalışma Bakanlığının 2018 yılı bütçe görüşmelerinde mevsimlik tarım işçileri konusu gerek Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, gerekse milletvekilleri tarafından dile getirildi. Bakan Sarıeroğlu mevsimlik geçici işçiler hakkında yapılan yeni düzenlemeyi açıkladı. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, mevsimlik tarım işçileri için hazırlanan projeyi açıkladı. 9 pilot ilde başlayacak olan METİP 2 projesi ile mevsimlik tarım işçiliği bilgi sisteminin kurulacağını, mevsimlik işçilerin takibinin sağlanacağını ifade etti. Mecliste görüşülen torba kanunda bununla ilgili düzenleme olduğunu kaydetti. Milletvekillerinin de soruları üzerine Çalışma Bakanı Sareroğlu açıklamasını genişletti.

Nisan ayından itibaren bu uygulamanın yürürlüğe gireceğini, insan onuruna yakışır bir çalışma ortamı sağlanacağını belirtti. Teme önceliklerinin iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamında denetimlerin sağlanması olduğunu ifade etti. Bütçe görüşmelerinde Rize Milletvekili Hikmet Ayar, Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ve Van Milletvekili Bedia Gökçe Ertan mevsimlik işçilerin sorunlarını dile getirdi. Ayar, ÇAYKUR çalışanlarının sorunlarını ve taleplerini Çalışma Bakanı’na iletti. Mevsimlik işçilerin bir yılda en fazla 5 ay 29 gün çalışabildiğini, bunun dışındaki aylarda da iş akti askıda olduğu için işsiz sayılamadığını ifade etti. Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da orman, çay ve demiryolu işletmeleri başta olmak üzere birçok mevsimlik işçi olduğunu kaydetti. Bu işçilerin çalıştırılmadıkları sürelerde o görevlerde taşeron ya da İŞKUR aracılığıyla işçi çalıştırıldığını vurguladı. Bunun yerine bu işçilere kadro verilmesinin devletin karına olacağını kaydetti.

Konular