Mesai saatleri içinde telefonuna bakmayan çalışan işten atılır mı?



Bir hastanede alt işveren işçisi olarak çalışan EKG Teknisyeninin, arandığında görev yerinde değil de dinlenme odasında bulunması, çalıştığı acil servis doktoruyla kavga etmesi, ihtiyaç duyulduğunda cep telefonundan kendisine ulaşılamaması gibi görevi savsaklayıcı nitelikte bulunan davranışları ile kötü performans içinde bulunduğuna dair yazılı tutanaklar tutulmuştur. Son olarak da acil bir durumda amiri konumunda olan acil servis doktorunun çağrısına uymayarak işinin başına gitmemesi ve doktora "gelmiyorum ulan" demesi hakaretten sayılmıştır.

Daha sonra çalışan, işten çıkarılması üzerine işe iade davası açmıştır. Açılan davada,

Yerel Mahkemece,'… davalı işveren tarafından, çalışanın/davacının iş akdinin, nöbetçi doktorla kavga ettiği gerekçesiyle feshedildiği ileri sürülmüş ise de, kavga ettiği iddia edilen doktor Mehmet ...'ın tanık olarak alınan ifadesinde davacının kendisine "gelmiyorum ulan" şeklinde bir söz sarf ettiğini, bunun dışında hakaret ve tehdit içeren bir söz söylemediğini ve başka bir harekette bulunmadığını beyan ettiğinden, davacı tarafından sarf edilen bu söz üzerine iş akdinin feshedilmesinin ORANTISIZ olduğuna kanaat getirilmiş ve bu sebeple davacının iş akdinin feshedilmesinin haklı nedene dayanmadığı, davacının bu hareketinin geçerli fesih sebebi olabileceği kanaatine varılmış ve işçinin/(davacı-çalışanın) kıdem ve ihbar tazminatı talep edebileceğine karar vermiştir.

Söz konusu kararın işverence temyizi üzerine olay Yüksek Mahkemece tartışılmış olup, Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin 04.10.2016 tarihli, 2016/24048 Esas ve 2016/15555 Karar sayılı kararı ile;

'….davacının acil servis gibi dikkat ve özenin yüksek tutulması gereken bir bölümde çalışması karşısında tüm tanık ifadeleri, davacı hakkında tutulan tutanaklar ve özellikle davacının kendisine ihtiyaç olan acil bir durumda amiri konumunda olan acil servis doktorunun çağrısına uymayarak işinin başına gitmemesi ve doktora "gelmiyorum ulan" diyerek hakaret etmesi hususları gözetildiğinde işverence yapılan feshin haklı fesih olduğuna kanaat getirilmiştir.

Böylece Yüksek Mahkeme, feshin aslında haklı nedene dayandığını değerlendirerek, yerel mahkeme kararını bozmuş ve devamında, kıdem ve ihbar tazminatı da alamayacağını açıkça ifade etmiştir.

Kısacası Dikkat ve özenin yüksek tutulması gereken bir bölümde çalışanın daha özenli olması gerektiğine dikkat çeken Yargıtay, işi savsaklama veya amirine itaatsizliği haklı kovulma sebebi saymıştır. Haklı Fesih halinde de çalışanın kıdem ve ihbar tazminatı hakkı bulunmamaktadır.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor