Çalışma Bakanı taşeron düzenlemesinde detayları açıkladı



Çalışma Bakanı taşeron düzenlemesinde detayları açıkladı. Statü değişmeden direkt kadrolu olacaklar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Taşeron düzenlemesindeki detayları katıldığı TV programında açıkladı.

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, taşeron olarak çalışan işçilerin mevcut şartlarıyla direkt kadrolu işçi olacaklarını açıkladı.

İŞTE TAŞERON DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ BAKAN'A SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Bugün gündemin en önemli maddelerinden bir tanesi kuşkusuz Cumhurbaşkanının açıkladığı taşeron mevzusu. Bu konuda kafalar bir parça karışık, ayrıntıya ihtiyaç var veyahut açıklanmaya ihtiyaç var. Hemen şununla başlayalım, madem bir düzenleme var, bu düzenleme Meclise sunuldu mu, ne zaman sunulacak, ezcümle uygulamaya geçmesi ne zaman?

Öncelikle tüm işçilerimize, ülkemize, milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Biliyorsunuz uzun süredir konuşulan, uzun süredir beklenilen ve talep edilen bir düzenlemeydi. Biz de, ben göreve 4 ay oldu geleli, 4 aydan itibaren çok farklı modellerle, çok farklı çalışmalarla Maliye Bakanlığımızla birlikte bu konuyla ilgili olarak mesai harcadık. Bugün bu mesaimizin sonucunda Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Gerçekten bizler de içimize sinen bir çalışma yaptığımız için memnuniyet duyuyoruz, bunu ifade etmek istiyorum.

Kapsamlı bir çalışma yaptık, beklenenlerin de, beklenti içerisinde olanların da ötesinde 900 bin işçimizi ilgilendiren gerçekten ülkemiz açısından, geçmişten bugüne baktığımızda da bu kadar geniş kapsamda yapılan ilk düzenleme olduğunu ifade etmem gerekiyor.

Düzenlememizi henüz Meclis'e göndermedik, çalışmalarımızı tamamladık, ama inşallah çok kısa bir süre içerisinde birkaç rötuşumuzu daha yaparak yasal zemine kavuşması için gerekli adımları atacağız.

Yıl bitmeden Meclis'e sunmanız söz konusu mu?


Bu konuda söz verdik zaten, biliyorsunuz bu sene içerisinde bu konuyu halledeceğiz dedik ve Allah nasip etti, çok şükür ki halledeceğiz inşallah. Bu aşamaya gelmiş olması çok önemli, artık kamuoyuyla paylaştık, düzenlememizin çerçevesi bu. Bundan sonra çok kısa bir süre içerisinde yasal zeminle ilgili de adımlarımızı atacağız. Yasal zemine kavuştuktan sonra, Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra da uygulamaya geçecek. Uygulamaya geçtikten sonra da adım adım sürecimizi zaten hayata geçireceğiz ve bunu da kamuoyuyla paylaşacağız.

TAŞERON'A YENİ BİR STATÜ VERİLMİYOR

O zaman adım-adım sorularla gidelim. Şöyle ki şimdi Cumhurbaşkanının sözlerinden benim not aldığımda, yanlışım varsa lütfen düzeltin; 450 bin kamuda, 400 bin de belediyelerden bahsetti. Şimdi o zaman şu soru gündeme geliyor: Yeni statüye gireceklerde aranacak kriterler nelerdir Sayın Bakan?

Aslında yeni bir statü yok, öncelikle onu söyleyeyim. Biliyorsunuz 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunumuzda zaten halihazırda dört tane statümüz var. Biraz bununla ilgili de sosyal medyaya da baktım, kafa karışıklıkları olduğunu gördüğüm için buradan başlamanın sanki daha doğru olacağını düşünüyorum.

4A bildiğimiz memurlarımız.

4B sözleşmeli memurlarımız.

4C geçmişten bu yana özelleştirmeden gelen işçilerimizin bulunduğu statü, memur sendikalarına üyeler.

4D de, kadrolu işçi statüsü.

Biz yeni bir statü eklemedik, mevcut sistem içerisinde bir düzenleme yaptık. Düzenlememizi de 4 aşamalı olarak ifade etmem gerekiyor. İlk aşamada tüm merkezi bütçeyle düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımız, bunlar kimler? Bakanlıklarımız, üniversiteler, bu kapsamda olan kurum ve kuruluşlarımız. Sosyal güvenlik kurumları, denetleyici ve düzenleyici kuruluşlarımız. Buradaki 450 bin işçi kardeşimizi direkt olarak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunumuzdaki kadrolu işçi statüsüne alıyoruz. Bu beklenen bir düzenlemeydi, istenen, talep edilen bir düzenlemeydi.

Tabii çok farklı şeyler hazırlıklarımız içerisinde ifade edildi. 3 yıl sözleşmeli yapılacak, özel sözleşmeli personel, özel statülü personel şeklinde ifadeler vardı, bunların hiçbirini gerçekleştirmedik.

TAŞERON İŞÇİ DİREKT KADROLU OLACAK

Yani sözleşme yok, süreli-süresiz sözleşme mevzu bahis değil.

Hiçbir şey yok, direkt kadrolu işçi olacak buradaki kardeşlerimiz.

İkinci düzenlemelerimiz, il özel idareler ve belediyede çalışan, taşeronda çalışan kardeşlerimizle ilgili. Buradaki kardeşlerimizi de, taşeronu tamamen aradan çıkarıyoruz, direkt belediyelerimizin belediye iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler bundan sonra.

Tüm Türkiye kapsamında belde, ilçe, büyükşehir, il belediyelerimizin tamamı kapsamda, illerimizdeki il özel idareler de bu kapsamda.

Burada hem kamudaki genel bütçeyle düzenlenen kamu-kurum ve kuruluşlarımızda, hem de belediyelerimiz ve il özel idarelerimizde en önemli şey; artık arada taşeron firmaların olmayacak olması. Bu gerçekten geldiğimiz aşama açısından önemli bir şey. Çalışma şartları, çalışma düzenleri bundan sonra daha rahat ve iyi şekilde olacak.

ÇALIŞANLAR MEVCUT ŞARTLARIYLA KADROYA GEÇECEK

Peki, o zaman mali ve sosyal haklar. Şimdi dediniz ki, yeni bir statü yaratmıyoruz dediniz. O zaman bana gelen sorulardan bir tanesi de; maaşlar değişecek mi, sosyal haklar ne olacak, bu konuda neler söylersiniz?

Şimdi çalışma hayatımızın şu anda halihazırda işleyen bir yapısı var zaten, taşerondaki kardeşlerimizi biz geçmişte yaptığımız yasal düzenlemeyle sendikal örgütlülük konusunda bir özgürlüğe kavuşturmuştuk, toplu sözleşmeler gerçekleştiriyordu. Şimdi bu süreçler, şimdi oturacağız sendikalarımızla da konuşacağız; halihazırda yürüyen sözleşmelerimiz var, henüz yeni bağıtlanmış sözleşmelerimiz var. Bütün işçi kardeşlerimiz bu sözleşmeleriyle mevcut şekilleriyle geçiş sağlayacaklar, bununla ilgili de önümüzdeki günlerde gerekli önce bir yasal düzenlememizi yapacağız ve gerekli düzenlemelerden sonra da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut şartlarıyla geçecekler.

Diğer taraftan iki tane daha düzenlememiz var, bunlardan da bahsetmek istiyorum, onlar da çok beklenen.

Az önce de söyledim, 4C statüsünde olan özelleştirmeyle gelen işçilerimiz var kamu kurum ve kuruluşlarımızda. Buradaki kardeşlerimizi de 4B statüsüne geçiriyoruz. Bu üçüncü dönem toplu sözleşmesinde kamu görevlileriyle Hükümetimiz arasında gerçekleştirilen toplu sözleşmemizde bir niyet maddesi olarak yer almış bir husustu. Bu hususun da gereğini yerine getirmiş olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumuzu da tekrardan ifade etmek istiyorum.

Dördüncü düzenlememiz de, mevsimlik ve geçici işçilerimizle alakalı. Mevsimlik ve geçici işçilerimiz 5 ay 29 gün çalışıyorlar halihazırda, burada 4 ay daha çalışma imkanı getiriyoruz. Bu gerek emekliliğe erişim, gerek daha uzun süre bir gelir elde etme açısından ve kendi yaşadıkları bölgelerdeki koşullarla da uyumlu istedikleri, bekledikleri bir düzenlemeydi. Tüm toplantılarda sürekli olarak dile getirilen bir husustu. Bu da dördüncü müjdemiz olarak bugün emekçilerimize, işçilerimize açıkladığımız bir husus. Mali haklar, sosyal haklar, bunların hepsi şu anda mevcut düzende, toplu sözleşmelerle zaten bağıtlanmış durumda. Aynı şekilde geçişler olduktan sonra da devam edecek. Çalışma barışını, çalışma huzurunu korumak da bu düzenlemelerimizde temel önceliklerimizden birisi oldu. Bu bağlamda çok büyük değişiklikler olmayacak, aynı şekilde geçişler olacak inşallah.

Peki, o zaman emeklilik hakları hangi statüde olacak bu yeni düzenlemeye dahil olanlar için?

Şimdi taşeronda çalışırken biliyorsunuz emekli olup da çalışma imkanı da söz konusuydu, kamuda bu konuda bazı kurallarımız var tabii ki. Ama biz burada da mesela yaşı gelmiş olabilir, ama emekliliğe henüz hak kazanmamış durumda olanlar olabilir. Burada tabii ki geçiş yapıyoruz, siz geçişin kapsamında değilsiniz diyemezdik. Bu bağlamda emeklilik yaşı gelmiş olsa da, emekliliğe prim ödeme gün sayısı sebebiyle ulaşamamış olanların da geçişini gerçekleştireceğiz ve emekli oluncaya kadar çalışma imkanları kamuda olacak. Bu önemli bir ayrıntı, gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum bunun.

Peki, taşeron olarak çalışıp da bugüne kadar emeklilik yaşını geçmiş olanlar kapsama dahil mi?

Emeklilik hakkına hala ulaşamadıysa emekli olma hakkına kapsamdalar, onlar geçişlerini gerçekleştirecekler ve emekli oluncaya kadar çalışmaya devam edecekler kamuda.

Yine şöyle bir durumumuz var: Mesela şu anda askerde olanlar olabilir, normalde bir taşeron şirket içerisinde çalışıp işte hastalık sebebiyle bir izin almış, rapor almış olabilir ya da doğum sebebiyle analık iznine ayrılmış olabilir ve toplu sözleşme gereği ya da iş sözleşmeleri gereği askıda olan sözleşmesi olan arkadaşlarımız, kardeşlerimiz de olabilir, biz bunları da kenara almadık...

Konular