Taşeron sınavı geçemezse ne olacak?
Taşeron konusunda iki önemli sorun çözüm bekliyor. Taşeron sınavı ve 1 Kasım sonrası taşeronda çalışanların durumu. Özel sözleşmeli personel statüsü çözüm mü?
Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’ndan gelecek en ufak bir kıvılcım bile taşeron yangınını alevlendiriyor. Fakat taşeron konusunda birçok sorun halen netlik kazanmadı. Taşeron yasası ile özel sözleşmeli statü alacak personelin özlük haklarının memur gibi olmaması bu sorunların en başını çekiyor.ÖSP ile ne kadar taşeron sorunu çözülmüş olacak zaman gösterecek. Birçok özlük ve özellikle de mali haklar konusunda memur ile aynı kefeye konmayan taşeronlar için sorun şimdiden maaşlar konusunda kendini göstermiş durumda.
Taşeronlar şu anki düşük maaşları ile devam edecekler. Özellikle yardımcı işlerde çalışan taşeron işçilerin maaşları asıl işçilere göre oldukça düşük bu da büyük bir sorun teşkil edecek. Özlük haklar konusunda yapılacak ciddi bir çalışma olması zorunluluğu şart diyoruz.Haber başlığımızda da belirttiğimiz üzere taşeron işçilere yapılacak sınav konusu büyük bir mesele. Çünkü kurumlar sınavları kendi yapacak ve her kurumdaki personel farklı bir sınava tabi tutulacak. Hangi taşeron kadrosuna nasıl bir sınav yapılacağı da belli değil. Daha önce bazı kadrolara sınav yapılmayabileceği de söylenmişti. Bunların hangi kadrolar olduğu da açıklanmadı.720 bin taşeron işçinin kamuda asıl ve yardımcı iş kolunda çalıştığı belirtilmiş ve bu doğrultuda Özel Sözleşmeli Personel (ÖSP)statüsüne alınacağı belirtilmişti. Fakat daha sonra bu personellerin Devlet güvencesi ile bu statüyü elde edebilmeleri için sınavı geçmeleri gerekiyor. Sınavların nasıl ve ne şekilde yapılacağı net olmadığından sınava nasıl bir çalışma yapılması gerekiyor ve sınavı geçemeyenlerin durumunun ne olacağı net değil.Dolayısıyla 720 bin kişinin tamamına kadro verilmeyebilir.
Sınavı geçemeyenler ne olacak? Sınavı geçemeyenlerin mantıken bulundukları firmalarda aynı statüde çalışacaklar. Fakat kamuda aynı şekilde taşeron işçi çalıştırılamayacağı için firmaların da büyük çoğunluğu kapanacak ve işçiler işlerinden olacaklar. 1 Kasım için söylenen taşeron kadrosunun her zaman belirttiğimiz gibi koşulsuz ve şartsız sağlanması gerekliliğine inanıyoruz. Yoksa taşeron sorununda daha büyük sorunlar bizleri bekliyor.Ayrıca kamuda 1 Kasım 2015’ten sonra taşeron olacak çalışan işçilerin durumu daha içler acısı. Çünkü bu tarihten sonra işe girenler kesinlikle bu özel sözleşmeli personel statüsüne alınmadı ve kamuda taşeron sistemine son verileceğinden 1 Kasım’dan sonraki taşeron işçilerde kamuda statü beklerken işlerinden olacaklar.1 Kasım’dan bu zamana kadar 6 aylık süre geçmesine rağmen çok fazla bir ilerleme kaydedilemedi. Resmi olarak ilerleme kaydedilse de sorun halen masada ve çözüm bekleyen birçok konu mevcut. Hal böyle iken taşeronlara vaat edilenle uygulama arasındaki farklılıkların çözülmesi gerekliliğine inanıyoruz.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor