Kadınların işgücüne katılım oranı açıklandı



Yükseköğretim Kuruluna hoş geldiniz. Sizleri burada ağırlamanın memnuniyeti içerisindeyiz. Teşrifleriniz için başta Sayın Bakanlar olmak üzere hepinize teşekkürlerimi sunarım. Yükseköğretimle ilgili önemli konu başlıklarında, bu kurumda çeşitli çalıştaylar ve toplantılar düzenliyoruz. Bugünkü toplantımız ülkemizde kadınların mesleki eğitimine verdiğimiz önem ve gösterdiğimiz özen doğrultusunda, kadınların mesleki eğitimini ve istihdamını konu alan, genç akademisyenlerimizin poster ve sözlü sunumlarla katıldığı bir sempozyum olarak planlanmıştır. Ayrıca, açılış konuşmalarını takiben, Türkiye’de akademide ve bilim dünyasında kadın, meslek yüksekokullarında eğitim süreçleri konulu sunumlar da dinleyeceğiz.

Sayın Bakanlarım, değerli hocalarım,

2014-2018 yıllarını kapsayan 10. Kalkınma planında mesleki eğitime ciddi önem atfedilmiştir. 2017’de Yükseköğretimde yer alan öğrenci sayısının 2 milyon 566 bini yani %33’ü meslek yüksekokullarında mesleki eğitim almaktadır. Bu sayının %48’i kız öğrencilerden oluşmaktadır. Yükseköğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları Birimi 2016-2017 eğitim yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratları, üniversitelerimizin MYO müdürleri ve kadın çalışmaları birimleriyle çeşitli çalıştaylarda bir araya geldiler. Bu çalıştaylarda, MYO’lardan mezun kız öğrencilerin ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmada rol sahibi olmaları ve ülkede kadın istihdamının arttırılması konusunda “Kız öğrencileri güçlendirme ve rol modeller” başlığı altında çalışmalar yürüttüler. Meslek yüksekokullarında yetişen insan kaynağı profili daha fazla sanayi ve iş dünyası odaklı olmasına rağmen bu okulların iş dünyaları ile ilişkilerinin yeterli düzeyde olamadığını görüyoruz. Bu bağlamda, 1 Temmuz 2017 tarihli kanunla meslek yüksekokullarının yapısında gerçekten sıçrama yaratacak düzenlemeler getirilmiştir. Bu ay itibariyle yasanın usul ve esasları da belirlenmiş ve uygulamaya açılmıştır. Sanayi ve sektör işbirliğinde büyük yarar getireceğine inandığımız bu çalışmalar için hükümetimize teşekkür borçluyuz.

Sayın Bakanlarım, değerli misafirler Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki istatistikler kadınların iş gücüne dolayısıyla ekonomiye kazandırılmasının, ülkelerin kalkınma süreçlerinde çok önemli katkılar sağladığını göstermektedir. Ayrıca kadınların ekonomik yaşama katılımı ve toplumdaki konumlarının üst düzeye çıkması ülkelerin kalkınmasının ve gelişmişliğinin bir göstergesidir. Ülkemizde özellikle son on yılda kadınların iş gücüne katılımı ve istihdamında önemli bir artış gerçekleştiği görülmektedir. 2016 yılı itibari ile %32,5 olan kadınların iş gücüne katılım oranının 2023 yılında %41’e çıkarılması hedeflenmiştir. Türkiye’de mesleki eğitim bugün itibari ile meslek yüksekokullarında veya 4 yıllık yüksekokullarda verilmektedir. Bu tür eğitimler daha önceleri tekniker okulları, yüksek tekniker okulları ve yay-kur meslek yüksekokullarında verilmekteydi. Yükseköğretim Kurulu olarak bugün:

 Meslek yüksekokullarında iş gücüne yeterli beceri kazandıran bir eğitimi, iş dünyasının mesleki eğitime katkısının arttırılmasını,
 Sektörün mezunlara sahip çıkmasını,
 MYO’lardaki kız öğrenciler için “Güçlendirme Eğitimi” politikalarını öne çıkarmayı önemsiyoruz.

Ancak dünyaya baktığımızda 2017 Kasım ayında yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Ayrımcılığı Raporu’nda Türkiye 144 ülke arasında maalesef 131. sırada yer almakta, kadınların iş gücüne katılımında OECD ülkeleri arasında en düşük sıralarda gözükmektedir. Hâlbuki istatistiklerde de görüldüğü üzere Türkiye’de kadınların eğitiminde iyi bir yerde olduğumuzu görüyoruz. Hedefimiz bu değerli kitleyi hem daha iyi yetiştirmek hem de iş dünyasında da öne taşımaktır. 2017 de %33,6-%34’lerde gözüken kadın iş gücü katılım oranını 2025’lerde OECD ortalaması olan % 63’e çıkartabilirsek gayrisafi milli hasılamızın %20’lere ulaşabileceğini çalışmalar göstermektedir. Bu konuda elle tutulur, gözle görülür gayretler sarf etmeliyiz… Dünya istatistikleri bu konuda, net kavram ve programları önümüze koyabilirsek 3 ile 5 yıl içinde net hedeflerimize ulaşabileceğimizi örnekler ile ortaya koymaktadır. Bugünkü çalıştayın bu konularda önemli derecede bir farkındalık yaratacağına inanıyorum. Bu düşüncelerle teşrifleriniz için tekrar teşekkür ediyor, hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor