Kadro alan taşeronlara mesleki sınav yapılacak mı?



Kamudaki 850 bin taşeron çalışan yeni düzenlemenin detaylarını ilk bu köşeden öğrendi. Haftalar önce yazdıklarımız bir bir gerçekleşiyor. Kadro için artık son bir adım kaldı. Çalışanlar aracı şirketlerden kurtuluyor.

Türkiye'de yıllardır kamudaki taşeron şirket çalışanlarıyla ilgili sorunlar konuşuluyor. Hepsini aynı kefeye koymak doğru olmaz. Ancak bazı taşeron şirketler kamuya gönderdikleri işçilerini adeta 'sömürmeye' başlamışlardı. Maaşlar asgari ücretin altına düşürülmüş, bordrolarda gerçek maaşlar gizlenmiş, yılsonlarında giriş çıkış yapılarak izin ve kıdem hakları sıfırlanmaya başlanmıştı.

Yüzbinlerce çalışan işini kaybetmemek için bu zulme ses çıkartamıyordu.
Ardından çok önemli düzenlemeler yapıldı. Önce çalışanların sözleşme süreleri 1 yıldan 3 yıla çıkartılarak izin ve kıdem tazminat sıfırlama hilelerinin önüne geçildi.

Ardından maaş ve tazminatlara kamu garantisi getirildi ve eğer ödenmezlerse bunlar hak edişlerden kesildi. Ancak bu pansuman tedbirler bazı problemleri çözse de sorunu oradan kaldıramadı. Çünkü başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumunda muvazaalı kadrolar arttı.

İŞÇİ GÖRÜNÜMLÜ MEMURLAR

Yani temizlik işçisi görünümlü memur işi yapan çalışanlar ortaya çıktı. Yani bir belediyenin halkla ilişkiler bölümünde memur işi yapan, imza yetkisi kullanan bir taşeron çalışan aslında kayıtlarda temizlik işçisi görülüyor.
Karayolları'nda bu durum dava sonunda işçilerin lehine de sonuçlanmıştı. Konu giderek dallanıp budaklanıyordu ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duruma el koydu ve kadro yolu açıldı.

BU AY SORUN BİTECEK

Daha önce bu köşeden tüm çalışmaları gün be gün sizinle paylaştık, hazırlanan taslaklardaki maddeleri ilk kez bizden duydunuz. Çalışmalardaki değişiklikleri de anında duyurduk. Diğer gazeteler ve internet siteleri de Yeni Asır'dan bu yazıları alarak kamuoyu ile paylaştı. Artık taşeron işçilere kadroda son virajdayız ve 12 maddelik yasa bütçe görüşmelerinden hemen sonra Meclis'e gelecek ve muhtemelen bir günde yasalaşacak.

Daha önce yazdığımız gibi belediyeler ve KİT'ler için ayrı formül düşünülüyor.
Diğer kamu kurumlarındaki taşeron çalışanlar 6547 sayılı yasanın 4. Maddesinin D bendine göre kamu işçisi olarak istihdam edilecekler.

ŞİRKETLER ARADAN ÇIKIYOR

Belediyelerdeki taşeron işçiler ise belediyelere ait şirketlerde yine kamunun elemanı olarak istihdam edilecek. Böylece 450 bin kamuda 400 bin belediyede olmak üzere 850 bin taşeron işçi şirketlerden kurtulmuş olacak, tüm haklarını artık devletten alacak. Böylece maaş, tazminat, izin, emeklilik gibi hakları garanti altına alınacak. Elbette daha önce de yazdığımız gibi güvenlik soruşturmaları yapılacak. Zaten kamu görevlisi olmak için gerekli olan şartlar aranacak.
Ayrıca bir mesleki sınav yapılması da gündemde.

Bunun dışında eğitim, yaş, sözleşme sınırı gibi hiçbir şart aranmayacak.
Hatırlatalım kadro imkanından 4 Aralık 2017 öncesi işe başlamış olan herkes yararlanacak.

Yani Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdeyi vermesinin ardından işe girenler için bu hak olmayacak. Böylece bazı suiistimaller de önlenecek.
Şu anda askerde, raporlu, ya da doğum izninde olanlar da bu süreler bitince kadroya geçecek. Kadroya geçene 52 günlük tediye (ikramiye) ödenecek. Taşeron çalışanlar için güzel günler yakın. Biz konunun takipçisi olmaya devam ediyoruz.

Konular