Taşerona kadroda güvenlik taraması yapılacak
Soruşturmalarda, hem FETÖ hem de PKK ile ilintisi olduğu tespit edilen taşeronlar elenecek. İmtihanı ise Bakanlık yapacak
Hükümetin, taşeron olarak çalışan 900 bin kişiyi kadroya alma çalışmasında sınavın şekli ve kim tarafından yapılacağına ilişkin detaylar netleşti.
Edinilen bilgilere göre, kadroya geçirilecek taşeronların çalıştıkları kurumlar tarafından imtihana tabi tutulmaları formülünden vazgeçildi. Hükümet kaynakları, bu sınavın 'Adam kayırma' iddialarına yol açmaması için, Çalışma Bakanlığı tarafından tek elden yapılmasına karar verildiğini dile getirdi.
Bakanlığa bağlı İŞKUR tarafından yapılması planlanan sınavla ilgili olarak Bakanlık yetkilileri "Bu sınav şartını getirmek zorunda kaldı. Çünkü; KPSS sınavına girip atanamamış çok sayıda insan, taşeronların sınavsız olarak kamuya alınacak olmasına tepki gösterdi. Sonuçta bir imtihan yapılacak ama öyle KPSS seviyesinde bir şey olmayacak. Herkes eğitim ve yaptığı işe göre sınava tabi tutulacak" bilgisini verdi.
GÜVENLİK TARAMASI
Taşeron çalışanlar, kamuya geçiş sürecinde ayrıntılı bir güvenlik soruşturmasına da tabii tutulacak. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da kayyuma devredilen HDP'li belediyelerde, terör örgütü ile bağlantılı çalışanların olduğu gündeme gelmişti. Yapılacak soruşturmalarda, hem FETÖ hem de PKK ile ilintisi olduğu tespit edilen taşeronlar elemeye tabii tutulacak. Hükümet kaynakları, milli güvenliği tehlikeye sokan eylem ve işlemlerde bulunduğu tespit edilenlerin kamuya geçişlerinin mümkün olmayacağını dile getirdi.
KAPSAMI GENİŞLETME KULİSİ
Öte yandan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışan personelin kadroya geçirileceği görülüyor.
Ancak, 5018 sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşlardaki taşeron çalışanların kadroya alınıp alınmayacakları henüz netleşmedi.
Maliye Bakanlığı ve Hazine'nin özel bütçeli kuruluşlardaki çalışanların kadroya alınmalarına itiraz ettikleri belirtilirken, AK Partili bazı milletvekilleri, çok sayıda şikayet gelmesi üzerine, kadro kapsamının genişletilmesi için ilgili bakanlar nezdinde kulis yapmaya başladı.
Bünyelerinde çalıştırdıkları taşeronların kamuya alınıp alınmayacakları belli olmayan kurumlar arasında, TCDD, TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, TKİ, TTK, TPAO, Çay- Kur, AOÇ, BOTAŞ, TOKİ, Et ve Süt Kurumu, Eti Maden, TEDAŞ, TETAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, MKEK, Milli Piyango, Sümer Holding, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Kalkınma Bankası, Eximbank, TMSF, Anadolu Ajansı, TRT, Borsa İstanbul, Devlet Malzeme Ofisi, TİGEM, TMO, TİM, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi kurumlar bulunuyor.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor