Taşerona kadroda güvenlik taraması yapılacak



Soruşturmalarda, hem FETÖ hem de PKK ile ilintisi olduğu tespit edilen taşeronlar elenecek. İmtihanı ise Bakanlık yapacak

Hükümetin, taşeron olarak çalışan 900 bin kişiyi kadroya alma çalışmasında sınavın şekli ve kim tarafından yapılacağına ilişkin detaylar netleşti.

Edinilen bilgilere göre, kadroya geçirilecek taşeronların çalıştıkları kurumlar tarafından imtihana tabi tutulmaları formülünden vazgeçildi. Hükümet kaynakları, bu sınavın 'Adam kayırma' iddialarına yol açmaması için, Çalışma Bakanlığı tarafından tek elden yapılmasına karar verildiğini dile getirdi.

Bakanlığa bağlı İŞKUR tarafından yapılması planlanan sınavla ilgili olarak Bakanlık yetkilileri "Bu sınav şartını getirmek zorunda kaldı. Çünkü; KPSS sınavına girip atanamamış çok sayıda insan, taşeronların sınavsız olarak kamuya alınacak olmasına tepki gösterdi. Sonuçta bir imtihan yapılacak ama öyle KPSS seviyesinde bir şey olmayacak. Herkes eğitim ve yaptığı işe göre sınava tabi tutulacak" bilgisini verdi.

GÜVENLİK TARAMASI

Taşeron çalışanlar, kamuya geçiş sürecinde ayrıntılı bir güvenlik soruşturmasına da tabii tutulacak. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da kayyuma devredilen HDP'li belediyelerde, terör örgütü ile bağlantılı çalışanların olduğu gündeme gelmişti. Yapılacak soruşturmalarda, hem FETÖ hem de PKK ile ilintisi olduğu tespit edilen taşeronlar elemeye tabii tutulacak. Hükümet kaynakları, milli güvenliği tehlikeye sokan eylem ve işlemlerde bulunduğu tespit edilenlerin kamuya geçişlerinin mümkün olmayacağını dile getirdi.

KAPSAMI GENİŞLETME KULİSİ

Öte yandan, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında çalışan personelin kadroya geçirileceği görülüyor.

Ancak, 5018 sayılı Kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşlardaki taşeron çalışanların kadroya alınıp alınmayacakları henüz netleşmedi.

Maliye Bakanlığı ve Hazine'nin özel bütçeli kuruluşlardaki çalışanların kadroya alınmalarına itiraz ettikleri belirtilirken, AK Partili bazı milletvekilleri, çok sayıda şikayet gelmesi üzerine, kadro kapsamının genişletilmesi için ilgili bakanlar nezdinde kulis yapmaya başladı.

Bünyelerinde çalıştırdıkları taşeronların kamuya alınıp alınmayacakları belli olmayan kurumlar arasında, TCDD, TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, TKİ, TTK, TPAO, Çay- Kur, AOÇ, BOTAŞ, TOKİ, Et ve Süt Kurumu, Eti Maden, TEDAŞ, TETAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, MKEK, Milli Piyango, Sümer Holding, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Kalkınma Bankası, Eximbank, TMSF, Anadolu Ajansı, TRT, Borsa İstanbul, Devlet Malzeme Ofisi, TİGEM, TMO, TİM, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi kurumlar bulunuyor.

Konular