Yılbaşı Günü Çalışanlar İlave Ücret Alır mı?



2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanununda genel tatil günleri sayılmıştır. Kanuna göre Ulusal Bayramlar, 1 Mayıs, 15 Temmuz, Dini Bayramlar vs. tek tek sayılmıştır. Bunlar arasında,1 Ocak Yılbaşı günü de tatil olarak sayılmıştır.

İş Kanununda da, bu bahsedilen tatil günleri için tatil ücretinin nasıl olacağı belirlenmiştir. İş Kanunun da, '...bu kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda....tatil günü olarak kabul edilen günlerde, çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın ogünün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlar ise, ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin..... genel tatil günü ücretleri işverence işçiye ödenir...' şeklinde belirtilmiştir.

Maddede özetle, İşçiler tatil günleri çalışmasalar bile o günlerin ücretini çalışmış gibi alacaklar, eğer tatil günü çalışmış ise ilave bir gün ücreti alacaklar.

Çalışanın kanunen oluşan bu ücret hakkı işvereni tarafından ödenmezse ya da ödemekten kaçınırsa, çalışan bu ücreti alabilir mi?

Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin 2016/15676 Karar sayılı kararı bu duruma emsal niteliktedir.

KARARIN İLGİLİ BÖLÜMÜ:

'Ulusal Bayram ve Tatil günü çalıştığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispatlanıncaya kadarkesin delil niteliğindedir.....Bordroda ilgili bölümün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi, ....genel tatil günü çalıştığını her tür delille ispatlayabilir.

.....çalıştığının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları yazılı delil niteliğindedir.Ancak söz konusu çalışmanın bu tür belgeler ilekanıtlanamaması halindetarafların dinletecekleri tanık beyanları ile sonuca gidilmelidir. bunun dışında herkesçe bilinen genel vakıalarda göz önüne alınabilir.

imzalı ücret bordrolarında genel tatil ücretlerinin ödendiğği anlaşılıyorsa, işçi daha fazla çalıştığını ileri sürmesi mümkün değildir.ancak işçinin alacağının bordroda görünenden daha fazla olduğu yönünde ihtirazi kayıt var ise, varsa ispatı her türlü delille yapılabilir.Buna karşın bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olaması durumunda dahi, işçinin geçerli bir yazılı belge ile bordroda yazılı olanın dışında ... genel tatil günlerinde çalışmalarının yazılı delille kanıtlanması gerekir.

....genel tatil çalışmalarının yazılı delil ya da tanıkla ispatı imkan dahilindedir.İşyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi de mümkün olmayan tanıkların anlatımlarına değer verilmez...'

Özetle Yüksek Mahkeme kararında,

Genel tatil günlerinde (yılbaşı gibi) ücretin kendisine ödenmediğini iddia eden işçi, bu ücretin ödenmediğini imzalı bordrosu ile kanıtlaması gerektiğini ve Bordonun sahteliği ispatlanmadığı sürece kesin delil olduğunu değerlendirdi.Bunun dışında her tür delile de başvurabilir. Örneğin işyerine giriş çıkış belgeleri, tanık beyanları vs.bakılabilir. Ancak işyerinde çalışma düzenini bilmeyen ve bilmesi de gerekmeyen tanık anlatımlarına değer verilmez.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor