Taşeron işçilerin kadroya geçmesi engelli alımını artırır mı?



Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu kurumlarında, 450 bin taşeron personelin kadroya geçmesi, engelli işçi alımını artıracak.

4857 sayılı İş Kanunun 30. maddesi gereğince, kamu işyerleri %4 engelli işçi çalıştırmakla yükümlüdürler.

Diğer taraftan, Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca, işçi sayısının tespitinde belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan tüm işçiler esas alınmaktadır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür ve işyerindeki tam süreli çalışan işçi sayısına ilave edilir. İşyerinde kısmi süreli olarak çalıştırılan engelli ve eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçi bulunması halinde bunlar da çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür ve toplam işçi sayısından düşülür.

Kamuda, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idarelerde, daha önce firma personeli olarak gözüken çalışanların, "işçi" kadrosuna geçirilmesiyle birlikte, kamu kurumlarındaki işçi sayısı 800 bine yaklaşacaktır.

İş Kanunun hükümlerine göre, işçi sayısı arttığı için, her bir kurum bazında çalıştırılması gereken engelli işçi sayısı da artacaktır.

Engelli işçi alımında KPSS puanı kullanılmakta olup, ilanları İŞKUR yayınlamaktadır.

Konular