Kadroya Geçemeyen Taşeronun İşverende Kalan Alacağı Ne Olacak?



02 Nisan 2018 tarihine kadar kadroya geçmesi planlanan taşeron işçilerin başvurularıyavaş yavaş sonuçlandırılmaya başlanıyor...

Bu işçiler arasında elbetteki bir kısım taşeronun kadroya geçişi olumlu sonuç verebilecek iken, birkısım taşeron ise çeşitli nedenlerle elenebilecek. Örneğin, emekliliğe hak kazanmış olanlar, güvenlik soruşturması olumsuz çıkanlar veya sınavı geçemeyenler... gibi kadroya geçemeyecek ve sözleşmeleri en geç 02.04.2018 tarihinde feshedilecek olan taşeronlar olacaktır.

Sözleşmelerin feshine ilişkin hususlarda gerek 696 sayılı KHK'da gerekse sonradan yayınlanan usul ve esaslara ilişkin Tebliğ'de bir açıklık bulunmamakta.

Başvuru Formunun Ekleri Verilmiş mi? gibi önincelemeyi gerektiren değerlendirmelerden sonra güvenlik soruşturması formları değerlendirilecek. İlgili İdarelerden Arşiv araştırmaları istenilecek. Tespit Komisyonu, intikal eden arşiv araştırması sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirilmesini kendi yapacak ve Komisyon, güvenlik soruşturması olumsuz olan kişilerin kadroya alınmaması yönünde değerlendirmede bulunabilecek.

Peki bu süreç sona erdiğinde kadroya geçemeyen yani haklarında kadroya alınmaması yönünde değerlendirmede bulunulan taşeronların ihbar tazminatı ya da ücrete dönüşen kullanamadıkları yıllık izin alacakları gibi alacakları ne olacak?Bu alacakları nereden ve kimden talep edebilecekler?

696 sayılı KHK ve uygulamaya yönelik çıkarılan tebliğ incelendiğinde ödenmemiş bu alacaklara ilişkin bir boşluğun bulunduğu göze çarpmaktadır.

4857 sayılı İş Kanunu taşeronun Yıllık izin hakkını koruma altına almış; işvereni değişse dahi aynı işyerinde çalışan işçilerin izin haklarının yanmayacağını belirtmiştir. Yargı önüne gelen pek çok uyuşmazLıkta da bu hakların yanmayacağı şeklinde değerlendirmeler mevcuttur.

Peki İşçilerin kadroya alınması ile pek çok taşeron şirket kapanacağından,mevcut alacaklara ilişkin bu ödemeler, hangi kaynaktan ve kim tarafından yapılacaktır?

Genel kural, kullanılmayan izinlerin işçiye ödenmesi yönünde olmakla birlikte asıl işveren durumundaki kamu idarelerinin bu paraları ödemelerine yönelik yasal dayanak söz konusu değildir. İşçilerin kadroya alınması ile birlikte pek çoğu büyük ihtimal kapanma tehlikesi içine girecek taşeron şirketlerin de asıl işverenle birlikte sorumlu olmalarına karşın bu ödemeleri yapması olası değildir.

Özetle, çeşitli nedenlerle (güvenlik soruşturması vs.) kadroya geçemeyen taşeronun kapanacak olan bu şirketlerdeki tazminat ve alacaklarının ne olacağı önümüzdeki günlerde tartışma konusu olacak gibi görünmektedir.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor