Tazminatta dikkate alınanlar!



25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz.

Tekstil işi ile ilgili bir fabrikada fazla mesai yaparak çalışıyoruz. Mesai ve normal aylıklarımızın bordroda görünmesine rağmen fazla ödenen ücretlerin kıdem tazminatımıza yansımayacağı söyleniyor. Bu doğru mudur?

Kıdem tazminatının hesabında iİkramiye ve ilave tediyeler (tevşik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

¦ Annem ölen babam üzerinden ölüm aylığı almaktadır. Annemin işe girerek sigortalı olarak çalışması durumunda ya da kendi çalışmasından dolayı emekli olması durumunda babamdan aldığı aylık kesilir mi?

Ölüm aylığı alan eşlerin ödemesi iki durumda kesilir. Birincisi ölüm aylığı alırken evlenmeleri, ikincisi ise vefat etmeleri halinde aylıktan düşerler. İşe girip çalışmaları veya emekli olmaları halinde eşlerden alınan aylık kesilmez, sadece aldıkları oran düşer. Örneğin; anneniz başka bir çocuğu yoksa yani aylıkta tekse maaşın yüzde 75'i oranında aylık almaktadır. İşe girmesi halinde bu oran yüzde 50'ye düşecektir.

Eğer bir çocuğu varsa, aldığı aylık yine yüzde 50'dir ve işe girmesiyle herhangi bir düşme yaşamayacaktır.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

¦ 05.04.1969 doğumluyum, 01.07.1985 sigorta girişliyim, 6500 günüm var. Ne zaman emekli olurum?

İşe giriş tarihinize göre 25 yıl, 49 yaş ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz.
49 yaş haricindeki şartlar oluşmuş. 49 yaşınız Nisan'da dolacak. Bu durumda 5 Nisan'dan sonra emekli talebi verebilirsiniz. Şimdiden hayırlı olsun.

Konular