Taşeronda güvenlik soruşturmasını ve arşiv araştırmasını kim yapar?



Taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçişlerinde başvuru sonuçları açıklanmaya devam etmektedir. Bir sonraki aşama sınav aşaması olup şu ana kadar sınav tarihlerini açıklayan kurumların hepsi sınavı 'Sözlü' olarak yapacaklarını açıkladılar.

Taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçişte önemli bir diğer ayrıntı var ki o da güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması konusudur. Başvuru sonuçlarını açıklayan kurumların büyük bir bölümü kabul başvurularının güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlanmamış olduğunu ilan listelerine eklediler. Bazı sayının az olduğu kurumlarda ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tamamlandığı ve bu nedenle başvurusunun reddedildiği açıklanmıştır. Bu açıklanan sayının da kurumların ret oranlarında önemli bir yer tuttuğu görülmektedir.

Örneğin Bornova Belediyesi 181 taşeron işçinin başvurusunu reddetmiş bu işçilerden 48'i güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması nedeniyle reddedildiği açıklanmıştı. Bu ret oranı yaklaşık yüzde 26,5'e denk gelmektedir ki bu da önemli bir rakamdır.

Tebliğe göre şartları tutan fakat başvurusu ret olanlar için ise beklenmedik bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştır.

KARAR VERME YETKİSİ

Henüz birçok kurumun açıklamadığı bu güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına göre başvurunun kabul veya reddine kim karar veriyor?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması tebliğde geçen ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda yer alan şartlardan biridir ki taşeron işçiler için de bu şart yayımlanan tebliğde yazılmıştır.

Güvenlik soruşturmasında genel hatları ile kişinin emniyet tarafından halen aranıp aranmadığı, kolluk kuvvetleri (emniyet ve jandarma) ve istihbarat ünitelerinde ilişiği ile adli sicil kaydının olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama yeteneğinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle saptanması ve değerlendirilmesine bakılmaktadır.

'Taşeronda kadroya geçiş için 657'ye Göre Aranan Şartlar Nelerdir?' Haberimiz de bunları açıklamıştık. İlgili habere ulaşmak için tıklayınız.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kişinin ikametgah adresinin bulunduğu il baz alınarak yapılmaktadır. Yayımlanan tebliğ bu konuyu düzenlemiş, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının sonuçlarını değerlendirmeyi 'Tespit Komisyonu'na vermiştir. Yani taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına göre kadroya geçişinde yetki tespit komisyonundadır. Burada kolluk kuvvetleri gerekli araştırmaları yaparlar ve sunarlar karar verici makam değildirler. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasını yapan birimlerin değerlendirme yetkileri yoktur. Değerlendirme tespit komisyonları tarafından yapılmaktadır.

İTİRAZ SÜRECİ

Değerlendirme tamamen taşeron işçilerin bağlı bulundukları kurumlarda oluşturulan tespit komisyonları tarafından yapıldığından itiraz sürecine dikkat edilmesi gerekir. Taşeron işçiler ret nedenlerini mutlaka öğrenmelidirler. Zaten tebliğde yapılacak olan itiraz için yazılı ve gerekçeli itiraz edilmesi belirtilmiştir. Bu nedenle hak kaybına uğramamak için ret nedenlerini (şayet listelerde belirtilmemişse) öğrenmeleri başvurularının kabulü için önemlidir.

Burada diğer bir önemli ayrıntıda yapılan itiraz üzerine komisyonlarca verilecek olan cevabın ilgili kişiye yazılı olarak tebliğ edilmesi şartı getirilmiştir. İtirazlar yazılı ve gerekçeli olarak yapılacak, itiraz üzerine komisyonlarca verilecek olan itiraz sonucu ilgilisine yazılı şekilde tebliğ edilecektir.

Konular