İşyerine Sarhoş Gelenler Tazminatsız Kovulabilir mi?
Çalışma hayatında işyeri kuralları çok önemlidir. İşyerinde işveren tarafından konulan kurallara uymayan işçi, işinden olabilir. Diğer yandan bazı kurallar bütün işyerleri için geçerlidir. Örneğin...
Çalışma hayatında işyeri kuralları çok önemlidir. İşyerinde işveren tarafından konulan kurallara uymayan işçi, işinden olabilir. Diğer yandan bazı kurallar bütün işyerleri için geçerlidir. Örneğin işçinin işyerine sarhoş olarak gelmesi işinden kovulmasına neden olur. Bu şekilde fesih uygulanması için Yargıtay’ın belirlediği bazı esaslar var. İşçilerin işyerlerine uyuşturucu madde alarak gelmeleri de doğrudan fesih sebebidir. İşçinin işyerinde içki içmesi direkt olarak işini kaybetmesine neden olurken, işyerine içki içip gelmesi ancak sarhoş olmuşsa işinden olmasına neden olur.
DELİLLERLE İSPAT EDİLMESİ ŞART
İşyeri dışında içki içip işe gelen işçi eğer sarhoş olmuşsa, işini yerine getiremiyorsa bu durumda işveren işçiyi işten tazminat ödemeden işten çıkarabilir. İşverenin bu nedenle işçiyi işten çıkarması için bu durumu delillerle ortaya koyması gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyerinde alkollü içki içmek yasaktır. Bu yasağa uymayan işçi tazminat alamadan işinden olur. Ancak bu durumun ispat edilmesi işverenin sorumluluğundadır. Ayrıca içki içilen yerin işyeri kavramında yer alan yerlerden olması da gerekir.
İŞYERİ TANIMI GENİŞ
İş Hukuku’nda işyeri kavramı oldukça geniş ele alınmıştır. Bazı yerler direkt olarak çalışılan yerler olmamakla birlikte işyeriyken, bazı yerler işyeri olarak değerlendirilmez. İşyeri yalnızca mal veya hizmet üretilen yer değildir. Yemek yenilen yemekhane, çocuk emzirme yeri, işyerinde yer alıyorsa duş alma yerleri de işyerinden sayılmaktadır.
İçkili yerde çalışan ne olacak?
İçkili mekânlarda çalışan kişilerin işleri gereği alkol almaları gerekiyorsa bu kural bu kişiler için uygulanmaz. Örneğin bir restoranda şarap tadımcısı olarak çalışan işçinin işi gereği şarapları tatması gerekir ve bu kişi işyerinde içki içtiği gerekçesiyle işten çıkarılamaz. Diğer yandan işverenin organize ettiği kutlamalarda içki servisi yapılıyorsa ve işçi de burada içki içmişse, iş sözleşmesi haklı nedenle feshedilemez.
Lojman da bu kapsamda sayılır mı?
Bir yerin işyeri sayılması için temel kriter, işin görülmesiyle bağlantısı bulunmak olduğu için işyeri içinde bulunan lojmanlar işyerinden sayılmaz. Dolayısıyla işveren tarafından işçiye lojman tahsis edilmişse, işçinin lojmanda içmesi işinden olmasını gerektirmez. Lojmanda kalan işçiler lojmandaki kurallara uymak zorundadır. Ancak bu kurallar iş sözleşmesindekiler değil, lojmanın kendi kurallarıdır ve lojmanda içki içti diye işçi işinden olmaz.
Sosyal medyaya dikkat edin!
Sosyal medya çalışanlar için çok dikkatli kullanılmalı. İş saatleri içerisinde işyerinde içki içtiği sosyal medyaya koyduğu bir fotoğraftan tespit edilen kişi işinden olabilir. İşçi bu durumu bilmeden kendi koyduğu bir fotoğraf nedeniyle bile işinden olabilir. Çalışanlar bu kapsamda paylaşımlarının saatine ve içeriğine bu nedenlerle çok dikkat etmeli.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor