Teknik lise mezunlarına iş imkanı
İşsizlik oranlarının yüzde 10’un üzerine çıktığı bu günlerde Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Limanlarda çeşitli pozisyonlarda görev alacak nitelikli personele olan ihtiyaç dikkat çekiyor.
TÜRKLİM (Türkiye Liman İşletmecileri Derneği) ve KOSANO (Kocaeli Sanayi Odası) sektördeki işgücü ihtiyacını gidermek ve istihdama katkı sağlamak amacıyla Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi’ni hayata geçirdi.Üniversite lisansı gözetmeksizin, teknik lise mezunlarının da alabileceği eğitim ile sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor.
Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi, eğitim sonunda alınan ve Avrupa ülkelerinde de geçerli olan sertifika ile iş arayışında olan teknik lise mezunlarına 5 bin TL’ye varan maaş ile iş imkanı sağlıyor.
Stratejik konumu ile deniz ticaretinde büyük gelişme sağlayan Türkiye, liman işletmeciliği sektöründe çalışacak eğitimli personel bulmakta sıkıntı yaşıyor. Türkiye’de şu anda 20 bin kişinin istihdam edildiği liman işletmeciliği sektörü, son yıllarda artan yerli ve yabancı yatırımlarla hızlı büyümesini sürdürüyor.
Sektörün hızlı büyümesiyle nitelikli iş gücü talebini karşılamada sıkıntı yaşadığını belirten TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk; “Ülkemiz, jeopolitik ve stratejik konumu sebebiyle Liman İşletmeciliği Sektöründe hızla büyüyor.
Temsil ettiğimiz sektörün ihtiyacı olan kalifiye iş gücünü sağlarken ülkemizin önemli sorunları arasında yer alan işsizlik problemine katkı sağlamak için Kocaeli Sanayi Odası ile birlikte Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi’ni kurmaya karar verdik.
Gerçekleştirdiğimiz yatırımla teknik lise mezunlarına yeni kariyer fırsatları yaratıyoruz. 2017 yılında açılışını gerçekleştirdiğimiz eğitim merkezimiz bugüne kadar yaklaşık 3600 katılımcıya sertifika verdi. 2018 yılında ise 1500 kursiyere sertifika vermeyi planlıyoruz. Avrupa Birliği tarafından desteklenen eğitim programımız, gerekli testleri başarıyla geçerek sertifika almaya hak kazanan öğrencilerimizi Türkiye ve Avrupa ülkelerinde 5 bin TL’ye varan ücretlerle iş sahibi yapıyor.” dedi.
Türkiye’de ilk defa
Konteyner taşımacılığının hızla artış gösterdiği ülkemizde Liman İşletmeciliği sektöründe faaliyet gösteren firmalar konteyner elleçleme, vinç operatörü, vb. gibi branşlarda kalifiye eleman arayışında. Avrupa Birliği ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından destekleniyor. KOSANO ve TÜRKLİM iş birliği ile hazırlanan proje, sektörde nitelikli iş gücü açığını kapatıyor.
Teknik lise mezunlarına da istihdam yaratmayı hedefliyor. Limancılık sektöründe çalışmak isteyenlere farklı kariyer imkanı sağlayacak projenin Türkiye’de ilk defa uygulanan bir proje olma özelliği de önem kazanıyor.
2018 sonunda 5 binden fazla kişiye sertifika
Temelleri, 2008 yılında TÜRKLİM ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında limancılık mesleğine yönelik olarak Ulusal Meslek Standartlarının (UMS) hazırlanması için yapılan anlaşmaya dayanıyor. Kariyer Port Mükemmeliyet Merkezi, yapılan detaylı çalışma ve yatırımlar sonucunda 2017 yılı Ekim ayında Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katılımıyla açıldı. Bugüne kadar 3 bin 600 kişiye sertifika veren proje kapsamında, 2018 yılında da 1500 kişiye daha eğitim ve sertifika verilmesi hedefleniyor.
Toplam yatırım 2,5 milyon TL
TÜRKLİM proje kapsamında Kocaeli Sanayi Odası tarafından hibe edilen salonlara iki simülatör ile destek sağlıyor. MHC ve CRS iş makinelerini simüle edebilen simülatörün yanında RTG ve SSG iş makinelerini simüle edebilen simülatörlerle katkı sağladı. TÜRKLİM’in projedeki toplam yatırımı ise 2,5 milyon TL’yi buluyor.
Konular
- Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
- Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
- 4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
- Teknoloji üretene kaynak müjdesi
- MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
- Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
- Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
- İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
- Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
- Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
- Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
- Dizi şakası işinden etti!
- Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
- Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
- Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
- Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
- İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
- Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
- Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
- Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
- Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
- Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
- Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
- Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
- KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
- Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
- Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
- Devlete sınavsız işçi aranıyor
- Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
- 4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor