Kimler işsizlik maaşı alabilir?



2018 Yılında Kim Ne Kadar İşsizlik Maaşı Alacak? 2018 İşsizlik maaşı hesaplama! 2018 İşsizlik maaşı brüt ücret, 2018 işsizlik maaşı kaç ay ödenecek? 2018 en düşük ve en yüksek işsizlik maaşı tutarları

Bilindiği üzere işsizlik maaşı sigortalılar adına ödenen brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. 2018 yılı içerisinde ne kadar işsizlik maaşı alabileceğinizi hesaplıyoruz.

ALABİLECEĞİNİZ İŞSİZLİK MAAŞINI HESAPLAYABİLMEMİZ İÇİN YORUM KISMINA İŞTEN AYRILIŞ TARİHİNİZDEN ÖNCEKİ SON 120 GÜNLÜK KAZANCINIZIN TOPLAMINI YAZINIZ.NE KADAR MAAŞ ALACAĞINIZI ÖĞRENİN.

İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Günlük işsizlik maaşı işten ayrılış tarihinden önceki son 120 günlük ücretin brüt ortalamasının %40′ ı olarak hesaplanmaktadır. En yüksek işsizlik maaşı asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Süreyle Ödenir?

İşsizlik maaşının alınacağı süre sigortalının işten ayrılış tarihinden önceki son üç yıl içerisindeki prim hizmet gününe göre değişiklik göstermektedir.

İşten ayrılış tarihinden önceki son üç yıl içerisinde:

-En az 600 gün sigortalı olarak çalışmış olanlara 180 gün,

-En az 900 gün çalışmış olanlara 240 gün,

-En az 1080 gün çalışmış olanlara 300 gün,

İşsizlik maaşı alabilir miyim nasıl başvuruda bulunabilirim? 1-Maaşa yakın işsizlik ücreti olacak 2-İşten atılan da alacak 3-600 gün ödeme şartı 100 güne inecek 4-Son 120 gün prim koşulu kısalacak 5-Yararlanma sürelerine OECD ayarı gelecek,6- Maaşa eğitim, yaş ayarı yapılacak...

Hükümet, 3 milyona yakın işsize ekmek kapısı açmak için seferber olurken, işsizlik sigortasından yararlanmaları konusunda da 6 önemli adım atıyor. Buna göre; işsizlik maaşı kademeli olarak artırılacak, primi yüksek yatanlar işsiz kaldığında daha fazla para alacak. Mevcut uygulamada 600 gün süreyle işsizlik sigortası ödenmesi koşulu da 100 güne düşürülecek. Kusurlu olduğu için işten çıkartılan da işsizlik maaşı alabilecek. En çok 10 ay olan yararlanma süresi uzatılacak. Ödenek miktarı uzun süreli işsizler, eğitim ve yaş dikkate alınarak yeniden belirlenecek. Prim gün sayısının yetersiz olması başta olmak üzere bazı koşullar nedeniyle işsizler İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanamıyor.

Fon'un daha aktif kullanımı için hazırlanan paket kapsamında, prim ödeme gün sayısını doldurmayanlara da ayrıcalık tanınacak. Prim gün sayısı aşağı çekilerek kademeli bir sistem kurulacak. İşsizlik ödeneğinden yararlanma süresi de OECD ülkelerinde olduğu gibi uzatılacak. Bu ülkelerde 16.5 ay maaş alınabiliyor. İşsizlik maaşı uzun süreli işsizler için de eğitim ve yaş dikkate alınarak belirlenecek. Prim gün sayısını doldurmayan gençler için de ayrıcalık tanınacak. İşsizlik maaşı için son 120 gün prim ödeme zorunluluğu 30 güne indirilecek.

İşsizlik Maaşı Nedir? İşsizlik Ödeneğini Kimler Alabilir?

İşsizlik maaşı nedir, işsizlik ödeneğinden kimler yararlanabilir, işsizlik maaşı alma şartları - koşulları nelerdir, işsizlik maaşı ne kadar süre verilir, işsizlik ödeneğine nasıl başvurulur, işsizlik maaşı nasıl alınır, kimlere verilir merak ettikleriniz yazımızın devamında.

İŞSİZLİK MAAŞI ( ÖDENEĞİ ) NEDİR ?

İşten çıkarıldığınızda ya da istifa ettiğinizde bir işe girene kadar belirli bir süre temel ihtiyaçlarınızı karşılamak amacıyla verilen ödemeye işsizlik maaşı denilmektedir. İşsizlik maaşı almış olduğunuz brüt maaşa ve prim gününüze göre değişiklik göstermektedir. Peki kimler işsizlik maaşı alabilir, işsizlik ödeneğinden kimler yararlanabilir, işsizlik maaşı alma şartları neler, nasıl hak kazanılır, işsizlik maaşı nasıl alınır hepsi yazımızın devamında..

KİMLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR ?

Her çalışanın işsizlik maaşı hakkı bulunmaktadır. Çünkü sigorta primleriniz yatırılırken bu kapsamda brüt maaşınız üzerinden yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet olmak üzere kesinti gerçekleştiriliyor. Fakat işsizlik maaşı almaya hak kazanmanın bazı şartları bulunmaktadır. Bunlar arasında birinci ve en önemli şart işten çıkarılmış olmaktır. Ancak işten çıkarılma olmadan kendi isteğiyle işten ayrılanlar için istisnai birkaç durumda yine işsizlik maaşı alabilmektedirler. Bu durumu yazımızın devamında işleyeceğim. İşsizlik ödeneği almak için 120 gün prim ödeyip çalışmak da istenilen bir diğer şart. Bunun yanında son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş yani sigortalı bir işte çalışmış olmanız da istenilen diğer bir şart.

KENDİ İSTEĞİYLE İŞTEN AYRILANLAR ( İSTİFA EDENLER ) İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ ?

İstifa eden kişilerin de belirli şartlarda işsizlik maaşı alma durumları söz konusu olabilmektedir. Çalışma hayatında “ haklı fesih “ diye bir kavram bulunmaktadır. Şayet iş yerinizden haklı bir sebep gözeterek ayrılmışsanız, ihbar tazminatı haricinde kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı alabilirsiniz. Peki işten ayrılanlar yani istifa edenler için işsizlik maaşı alma şartları nelerdir?

İşverenin ahlak ve iyi niyet durumlarına uymayan davranışları, iş yerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi gibi haklı fesih sebepleri arasında yer alan nedenlerden dolayı istifa etmişseniz işsizlik maaşı almaya hakkınız bulunur.Bunların yanında işverenin işçinin maaşını ödememesi ya da eksik veya düzensiz ödemesi gibi durumlar da geçerli sebepler olarak göze çarpmaktadır.

ASKERLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILIRSAM İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR MİYİM?

İşyerinden ”askere gideceğim” diye ayrılmışsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz. Ancak askerde geçen süreleri işsizlik maaşı olarak alamıyorsunuz. Askerlik bittiğinde 30 gün içerisinde İŞKUR’a müracaat ettiğinizde askerlik yaptığınızda geçen süre yokmuş gibi yani işten yeni ayrılmış gibi görünerek İŞKUR size, 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemişseniz 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödemişseniz 8 ay, 3 yıl geriye dönük 1080 gün prim ödemişseniz 10 ay işsizlik maaşından faydalanabiliyorsunuz.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL ALINIR ?

İşsizlik maaşı alabilmek için işyerinizden bir işten ayrılma bildirgesi almanız gerekmektedir. Bunu üç nüsha şeklinde hazırlayıp bir nüshasını işvereninize, bir nüshasını bildirgeye çıkış nedeni eklenerek İŞKUR’a iletiyorsunuz. Elinizdeki örneği ise muhafaza ediyorsunuz. İŞKUR daha sonra işten çıkarılma sebeplerinizi kontrol ederek işsizlik maaşı verilip veirlmeyeceğine karar vermektedir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNE NASIL BAŞVURULUR?

İşsizlik maaşı alabilmek için işten çıkış tarihinizden itibaren 30 iş günü içerisinde herhangi bir İŞKUR şubesine şahsen ya da internet üzerinden online olarak İşsizlik Ödeneği Başvuru Formu’na tıklayarak (www.iskur.gov.tr) başvuruda bulunulması gerekmektedir. Şayet 30 günlük süreyi aşarak işsizlik maaşı başvurusu yapmışsanız, geçen her günün ödemesini İŞKUR’dan talep edemezsiniz. Örneğin 50 gün sonra gidip başvuruda bulunduysanız, 20 günlük sürenin ödemesini alamazsınız. İŞKUR başvurunuzu değerlendirerek işsizlik ödeneği almaya hakkınız olduğu kararını verirse cep telefonunuza mesaj yoluyla bildirim gelmektedir. Bu mesajı alarak en yakın PTT şubesinden gidip maaşınızı çekebilmektesiniz.

İŞKUR İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURU FORMU

Artık E-Devlet sistemi üzerinden de işsizlik ödeneği başvurusu yapabilmek mümkün hale geldi. Yukarıda paylaştığımız bağlantı sayesine şayet İŞKUR’a üyeliğiniz bulunmaktaysa E-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile başvuru dilekçesi karşınıza gelir. Bilgileri eksik doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak online olarak yapacağınız başvuru işleminden sonra belgelerinizin posta yolu ile İŞKUR’a iletilmesi gerekmektedir.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR SÜRE ALINIR ?

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,süre ile işsizlik ödeneğine hak kazanmaktadırlar.,

Not : Bazı vatandaşlar işsizlik maaşı alırlarken bir sigortalı ya da sigortasız işe girmektedirler. Bu durumu tamamen illegaldir. Tespiti halinde geriye dönük yapılmış işsizlik maaşı ödemeleri faiziyle beraber geriye alınmaktadır. Bu duruma düşmemek için en geç 15 iş günü içerisinde bir İŞKUR şubesine başvurarak çalışmaya başladığınızı bildirmeniz gerekmektedir.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor