İşbaşı eğitimle gençlerin 1 yıllık maaşı devletten



İşbaşı eğitim programının süresinin 1 yıla çıkartılması gündemde. Program boyunca çalışan işsizlerin maaşları İŞKUR tarafından ödeniyor. Böylece hem işsiz, hem de işveren kazanıyor.

İşbaşı Eğitim Programı, İŞKUR'un son dönemde başarıyla uyguladığı bir aktif istihdam politikası. Programla pek çok işsiz kalıcı işe kavuşuyor. Diğer yandan işveren için de önemli teşvikler söz konusu. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanunla programın süresinin belirli hallerde 1 yıla çıkartılması gündemde. Program, İŞKUR'a kayıtlı işsizin, bir işverenin yanında en fazla 6 ay boyunca meslek öğrenmesi için maaşı İŞKUR tarafından ödenerek istihdam edilmesi şeklinde uygulanan bir program.

Yüzde 72'si istihdam ediliyor

Programın işsizlere en önemli katkısı, işsizin meslek sahibi olması. Türkiye işgücü piyasasının en önemli sorunlarından birisi mesleksizlik. Ne yazık ki, bir yandan üniversite mezunları, diğer tarafta eleman bulamayan işverenler bulunuyor. İşbaşı eğitim programı bu sorunu çözebilecek nitelikte bir program. İŞKUR'a kayıtlı bir işsiz örneğin lise mezunuysa ve bir meslek sahibi değilse, işbaşı eğitim programı sonunda 'reyon görevlisi' olabiliyor. İşverenin 6 aya kadar işbaşında mesleği öğrenen ve başarı düzeyinin ne olduğunu gördüğü bir kişiyi işe alma ihtimali de çok güçlü oluyor. İşbaşı eğitim programına katılanların yüzde 72'si istihdam edilmeye başlanıyor.

GSS primi de İŞKUR'dan

LİSE veya üniversite mezunu gençler için program çok önemli. Gençler programla tecrübe ve meslek sahibi oluyorlar. Genel sağlık sigortası primi de İŞKUR tarafından ödenen kişiler sağlık hizmetlerine erişim açısından da sorun yaşamıyorlar.

ASGARİ ÜCRET ÖDENİYOR

İşbaşı eğitim programı boyunca işbaşında doğrudan çalışan işsizin maaşı İŞKUR tarafından ödeniyor. Günlük 50 TL ödenen ücretlerle kursiyerlerin eline aylık asgari ücret düzeyinde para geçiyor. Bunun yanında işverenler eğer kursiyerleri işyerlerinde tutmak isterlerse asgari ücretin yarısına kadar kursiyerlere ödeme yapabilir ve bu tutarı vergiden indirebilirler. Diğer yandan işbaşı eğitim programı kursiyerlerinin program süresince işsizlik sigortasından maaş alma hakları da bulunuyor.

İşverene 42 aya teşvik

program sonunda kursiyeri işe alan işveren imalat sektöründe ise 42 ay, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca sigorta primi işveren hissesi ödemiyor. Dolayısıyla 6 ay boyunca ücretsiz olarak istihdam ettiği bir kişiyi, 30 ay da sigorta primi ödemeksizin çalıştıran bir işveren önemli bir maliyet avantajı elde ediyor.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor