Toplum yararına çalışma programı hangi alanlarda uygulanıyor?



Hükümet 1 yıldan fazla işsiz kalanlar, kadınlar, 35 yaş üstü işsizler, engelliler ve 25 yaş altı gençlere iş kapısı açmak için düğmeye bastı. Özel sektöre, 'Bu gruplardan eleman al, 9 ay çalıştır, ücretin yüzde 60'ı ve sigorta devletten' denilecek.

Hükümet, 'her eve iş ve aş' sözü kapsamında dev bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Bugüne kadar devlet kuruluşlarında yol bakımı, okul temizliği, ağaç dikimi gibi toplum yararına işlerde çalıştırılan dezavantajı kesimleri özel sektöre yönlendirecek bir adım atılıyor.

TEŞVİK ARTACAK

Bu kapsamda, '1 yıldan fazla işsiz kalanları, kadınları, 35 yaş üstü işsizleri, engellileri, 25 yaş altı gençleri, eski hükümlüleri, terör mağdurlarını 6-9 ay istihdam eden patrona özel teşvik verilecek. Bu gruplardan işe eleman alan işletmelerin ücret yükünün yüzde 60'ını devlet karşılayacak. Doğu'da bu oran daha yüksek tutulacak, işçilerin sigortasını devlet ödeyecek. Özel sektörün geçici olarak işe aldığı gruplara haftada en az 1 gün iş başı eğitimi, meslek kursu verilerek nitelik kazanmaları sağlanacak. Nitelikli işçiyi 9 aydan uzun süre çalıştırmayı düşünen patronun teşvik süresi de uzatılacak. Hükümet, istihdam stratejisini güncellerken 'toplum yararına işlerin' kapsamını da genişletme kararı aldı. Daha önce, devlet kuruluşlarında geçici olarak işe alınan, okul temizliği, ağaç dikimi gibi işlerde çalışan kesimler özel sektöre yönlendirilecek. Türkiye İş Kurumu tarafından yürütülen mevcut program kapsamında katılımcıların kısa ve uzun vadeli tüm sigorta primlerini devlet ödüyor. Toplum yararına programların kapsamı genişletilirken, işgücü piyasasına girişleri en zor olan gruplar ayrıca kategorize edilerek zorluk seviyesine göre teşviğin oranı artarak uygulanabilecek. Hedef kitlenin istihdamda kaldığı süre uzadıkça artan oranlı teşvik getirilebilecek.

UYGULAMA ALANLARI

Toplum yararına çalışma programı; yol yapım ve bakımı, çevre düzenlemesi, okul, hastane, kamu binalarının temizlik işleri, ağaçlandırma, teraslama, fidan yetiştiriciliği gibi alanlarda uygulanıyor. Azami 6 ay süreyle haftada 45 saat şeklinde uygulanıyor. Programdan yararlanabilmek için İŞKUR'a kayıtlı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, emekli, dul, malul aylığı almamak gerekiyor. Katılımcılara net asgari ücret ödeniyor.

2.5 MİLYON YARARLANDI

Toplum yararına işler ve aktif işgücü programlarından yararlananların sayısı 2.5 milyona ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, toplum yararına düzenlenen 21 programdan 760 bin kişinin faydalandığını söyledi. Bakan Soylu, aktif işgücü programlarından da 1 milyon 690 bin kişinin yararlandığını belirtti. Geçen yıl da toplum yararına 9 bin 600 programa yaklaşık 235 bin kişi katıldı.

ESNAFA 25 BİN LİRA

Hükümet'ten esnafa müjde... Küçük esnaf için bu ay destek paketi açıklanıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu ay özellikle küçük esnafı rahatlatacak önlemlerin yer aldığı bir paket açıklayacaklarını belirterek, "Pakette özellikle küçük esnafa dönük can suyu diyebileceğimiz nitelikte destekler olacak. Bakkal için 20-25 bin liralık bir destekten söz ediyoruz" dedi. Tüfenkci, uygulamada sorun yaşanan bazı alanlarda yasa değişikliği gibi hazırlıklar yaptıklarını kaydetti. Kooperatif ve hal yasası, ikinci el oto, emlakçılık ile esnaf konuları üzerinde çalıştıklarını kaydeden Tüfenkci, "Örneğin; zincir mağazaların her mahalleye girmesini engelleyeceğiz" dedi.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor