İşkur Girişimcilik Kursu Mülakat Soruları



İşkur girişimcilik kursu mülakatı nasıl yapılır? Öncelikli olarak KOSGEB Girişimcilik Desteğinden yararlanmanız için KOSGEB’in ilgili kurum ve kuruluşlarla ( İşkur, İsmek, Çeşitli odalar, belediyeler vb. ) birlikte düzenlemiş olduğu Uygulamalı Girişimcilik Kurslarına katılmanız gerekmektedir. Eğitimi başarı ile tamamlamanız halinde alacağınız sertifikayla Kosgeb Girişimcilik desteğine başvurma hakkı elde etmiş olursunuz.

Daha sonra ki süreçte işletmenizi kurarak eş zamanlı olarak iş planınızı KOSGEB Girişimcilik Desteği Kuruluna sunmanız gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, işletmenizin kuruluş tarihinin sertifika tarihinden sonra olması gerekmektedir. İş Planınızın eksiksiz ve profesyonelce hazırlanması KOSGEB desteğini almanızda önemli rol oynamaktadır.

Bunu almış olduğunuz eğitimlerle gerçekleştirebileceğiniz gibi, dışarıdan profesyonel destek alarak da yapabilirsiniz. Bir sonra ki makalemizde İş Planı hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sitemizde bulabileceksiniz.

Ama öncelikle olmazsa olmazımız Girişimcilik Eğitimine katılmak için yapılan mülakatlarda hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.

1-KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Mülakatında iş fikrinizin açık ve anlaşılır olması gerekmektedir. Kafanızda soru işaretleri olmamalı kesin bir şekilde yapacağınız işi karşı tarafa anlatmalısınız. Kesinlikle şu cümleleri kullanmayınız.

Daha projem netleşmedi.
Aklımda birkaç tane proje var.
Siz ne önerirsiniz ?
Çevremdekilere danışacağım. Vb.


Kesinlikle net ve açık olarak projenizi somut bir şekilde ortaya koyun. ( Mesela, tereyağı üretim işletmesi kuracağım, çocuk tekstili üzerine perakende satış mağazası açacağım vb. )
Sponsorlu Bağlantılar

2-İş fikrinizle ilgili ne kadar sermaye gerekiyor ve siz bu sermayeyi nasıl karşılayacaksınız detaylı şekilde belirtin. Mutlaka sermaye ( kendi cebinizden kullanacağınız nakit veya kredi ) kullanmanız gerektiğini unutmayın. Sermaye gücü olmayan bir girişimciye KOSGEB sıcak bakmaz. Çünkü KOSGEB destek miktarı sınırlıdır, kalan tutarı girişimci mutlaka kendi karşılamak durumundadır. Örneğin ihtiyacını olan para 60.000 TL ise, bunun 30.000 TL’sini Kosgeb desteğiyle kalan 30.000 TL’yi ise öz sermayenizle karşılayacağınızı mutlaka belirtin. Kredi kullanacaksanız bunu nasıl yapacağınızı anlatın. Bu Kosgeb yetkililerinin projenize sıcak bakmasını sağlayacaktır. Ancak bunu yaparken de benim param var aslında havası yaratmamanız, buda tam tersi bir etki gösterecek, karşı tarafta KOSGEB desteği olmadan da bu işi yapabilir düşüncesi doğuracaktır. Anahtar kelime “Gücüm var ama yeteri kadar değil” olmalı.

3-Elinizde ki para varlığıyla KOSGEB desteği ve öz sermayenizle yapacağınız işle alakalı olarak nasıl bir harcama yapacağınızı açıkça belirtin. İşinizle alakalı hangi makine ekipmanlara ihtiyacınız var, kaç adet, ne için kullanacaksınız, ne kadar ödeyeceksiniz ? hepsini detaylı bir şekilde anlatın. Bu sizin yapacağınız işle ilgili olarak ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu ve ne kadar araştırmacı olduğunuz konusunda Kosgeb yetkililerine önemli ipuçları verecektir. Ve diğer adaylar arasından sıyrılmanızı sağlayacaktır.

4-Yapacağınız işte sahip olduğunuz tecrübelerden mutlaka bahsedin. Neleri farklı yapabileceğinizi, artı yönlerinizi ortaya koyun. Mesela bir süt ürünleri üretim işletmesi açacaksanız geçmişte süt ürünleri fabrikasında 3 yıl çalıştıysanız bunu mutlaka belirtin. Tecrübenizin olmaması handikap değildir, bu seferde kişisel özelliklerinizi ortaya çıkarabilirsiniz. Mesela perakende alanında bir iş yapacaksanız, insanlarla iletişiminizin kuvvetli olduğu, satış yeteneklerinize güvendiğinizden bahsedebilirsiniz. Yada babanızın iş yerinde kısa süre tezgahtarlık yaptıysanız bunun sizin için artı olabildiğini belirtebilirsiniz. Unutmayın KOSGEB’den destek alanların hepsi tecrübe sahibi insanlar değil.

Benim naçizane tavsiyem, görüşmeye gitmeden önce ufak bir dosya hazırlayın yukarıda söylediklerimi kağıda dökün bu yetkililerin işinize verdiğiniz önemi anlamaları ve size artı puan vermeleri için önemli bir kriter olacaktır.

Üstte bahsettiğim konular tamamen bilgi amaçlıdır. Tabi ki herkesin bir yoğurt yiyişi vardır, ama aklınızın bir köşesinde kalması sizin için faydalı olacaktır.

Şunu Unutmayın; “EN İYİ BİLDİĞİNİZ YOL KENDİ BİLDİĞİNİZ YOL, EN BAŞARILI OLACAĞINIZ İŞ’TE EN İYİ BİLDİĞİNİZ VE EN İYİ OLABİLECEĞİNİZİ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ İŞTİR”.

Konular

Taşeron İşçilerin Yeni Statüdeki Hakları Neler Olacak?
Teknolojik gelişmeler iş dünyasını nasıl etkileyecek?
4/C'den 4/B'ye geçişlere dava açıldı
Teknoloji üretene kaynak müjdesi
MYK Kalite Güvence Yönetmeliği Yayımlandı
Proje Bazlı Teşvik Sistemi Nedir?
Çay demleme ve çay servisi işi, teknisyen yardımcısına yatırılabilir mi?
İşçi sendikasından kadroya alınan taşeron içşilere öneriler
Milli Parklar'da görevli personele fazla mesai ücreti var mı?
Maaşın elden ödenmesi haklı fesihe girer mi?
Özelleştirme kapsamına alınan kurumlar hangileri?
Dizi şakası işinden etti!
Kapıcılar için ilave istihdam teşviki var mı?
Vale mesleği nedir ne kadar maaş alır?
Turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine destek
Roman vatandaşa devlette iş fırsatı
İşten ayrılana ihbar tazminatı ödenir mi?
Patronun fırçaladığı işçi istifa ederse tazminat alabilir mi?
Dedikodu yapan müdür kovulabilir mi?
Taşeronda ücretli ve ücretsiz izinler
Sosyal medya uzmanlığı iş ilanları artıyor
Maaşın geç ödenmesi işçiye istifa hakkı verir mi?
Kağıt üzerindeki eğitimler işvereni kurtaramayacak
Taşerondan kadroya atandım başka kuruma geçeceğim istifa edebilir miyim?
KDK taşeron işçiye kadro yolunu açtı
Yoğun mesai ve yüksek hedefler çalışanı tüketiyor
Meslekten çıkarılanlar başka kurumların kadrolarına atanabilirler mi?
Devlete sınavsız işçi aranıyor
Köyüne dönmek isteyene arsa desteği
4/B'lilerin izin hakları iyileştiriliyor